La data de la candidatura de reserva de la biosfera era “ambiciosa”

La cònsol menor, Eva Choy, afirma que el termini fixat pel Govern per presentar la proposta a la Unesco era “poc temps”

Presentació dels actes per celebrar el segon aniversari de la reserva de la biosfera.COMÚ D'ORDINO

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La cònsol menor d’Ordino, Eva Choy, va qualificar ahir al migdia en roda de premsa a casa comuna d’“ambiciosa” la data fixada inicialment pel Govern per presentar la candidatura perquè la Unesco reconegui el conjunt del Principat com a reserva de la biosfera.

Fa una setmana el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va afirmar que la candidatura, que s’havia d’entregar el mes de setembre passat, es farà arribar a la Unesco abans del final de la legislatura perquè la pugui estudiar durant l’any 2023.

En declaracions als mitjans de comunicació Gallardo va apuntar que el dossier que s’ha d’entregar a l’organització internacional s’ha endarrerit per la seva complexitat i per la manca de resposta d’alguns comuns a les propostes de zonificació que se’ls havien fet. Les parts tècniques i de recerca, va afirmar el ministre, ja estan enllestides.

Choy va afirmar que la data que s’havia fixat inicialment l’executiu era “ambiciosa”, ja que l’obligava a presentar el dossier a la Unesco “amb poc temps”. La cònsol menor va assenyalar que, “vista l’experiència d’Ordino”, preparar un document d’aquestes característiques vol dir “molta feina”. Redactar-lo, va afirmar, “va ser una tasca que va trigar uns quants anys. Entre tres i quatre”.

El segon aniversari

El comú d’Ordino ha organitzat, amb el suport d’Andorra Recerca i Innovació, un conjunt d’activitats divulgatives i per a totes les edats per celebrar el segon aniversari de la proclamació de la parròquia com a reserva de la biosfera per la Unesco. Els actes va començar ahir a les sis de la tarda a la plaça de la Closa amb la inauguració d’una selecció de fotografies del llibre Biosfera, una obra elaborada per Artika Creatius que fa un recorregut pels elements principals que defineixen Ordino i el seu entorn natural. L’exposició es podrà veure fins al 27 de novembre, mentre que el llibre, del qual s’han imprès 500 còpies, ja es ven a l’oficina de Turisme d’Ordino per un preu de 15 euros. El gros de les activitats tindrà lloc dissabte. El foyer de l’Auditori Nacional acollirà a partir de les deu del matí una jornada de xerrades sobre reserves de la biosfera situades en zones de muntanya. A tres quarts d’onze del matí els responsables de la reserva de la biosfera d’Ordesa-Viñamala, al Pirineu aragonès, faran un resum de les iniciatives que s’han impulsat al llarg de 45 anys per fomentar una gestió del territori més sostenible. A les onze els representants de la reserva de Valles de Omaña-Luna, a Castella i Lleó, explicaran quines accions es poden impulsar per potenciar les comunitats de muntanya mitjançant la conservació, la investigació i el desenvolupament sostenible. A dos quarts de dotze es farà una presentació de la candidatura de l’Arieja per esdevenir reserva, en què també es detallaran les oportunitats que pot oferir al territori obtenir el reconeixement de la Unesco. D’altra banda, dissabte d’onze a dues de la tarda, als jardins de la Casa d’Areny-Plandolit, els més petits podran aprendre mentre s’ho passen d’allò més bé amb jocs construïts amb material reciclat, mentre que de quatre a dos quarts de sis de la tarda el foyer de l’Auditori Nacional acollirà un taller d’experimentació i descoberta del patrimoni de la biosfera d’Ordino. Els actes clouran a les sis de la tarda a l’Auditori Nacional amb l’espectacle Versant Vivant, que explica com les comunitats humanes ens relacionem amb l’entorn natural.

tracking