Llenya del bosc de franc per als residents a la parròquia

Cada ciutadà de la parròquia major de 18 anys tindrà dret a un màxim de tres metres cúblics de fusta cada any

Zona de bosc a la Rabassa, a Sant Julià de Lòria.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El comú de Sant Julià de Lòria aprovarà, en el ple del consell que tindrà lloc demà, una ordinació per regular l’obtenció de llenya per a ús particular als boscos de la parròquia. El projecte, que arrencarà com a prova pilot i amb l’assessorament tècnic d’Andorra Recerca i Innovació, farà possible que els lauredians majors de 18 anys puguin talar fins a tres metre cúbics de llenya en el decurs d’un any. “En cap cas”, va recordar Majoral, “es permetrà que una empresa reculli la fusta per vendre-la després. Només s’autoritzarà l’autoconsum”.

Abans d’anar al bosc a buscar la llenya els ciutadans hauran d’omplir una sol·licitud al servei de Tràmits del comú. Si la corporació hi dona el vistiplau –el procés administratiu no hauria d’allargar-se més de tres dies, va apuntar Majoral– obtindran un permís per talar arbres i aprofitar-ne la llenya en un dels cinc lots que es posaran a disposició dels ciutadans autoritzats en una zona situada a la vora de la carretera de la Rabassa. El cònsol major lauredià, Josep Majoral, va remarcar ahir al migdia, en la roda de premsa per presentar l’ordinació, que només podran talar-se els arbres marcats amb pintura pels tècnics de l’ARI. La selecció dels arbres que es podran abatre s’ha fet, va afegir el mandatari lauredià, amb criteris de sostenibilitat, “com no podia ser d’una altra manera”.

Majoral també va destacar que les parts de l’arbre no aprofitables com a combustible, com són les branques i les fulles, s’hauran de dipositar a la vora de la carretera de la Rabassa, ja que el departament de boscos del comú les reaprofitarà per fer-ne adob. “Es recolliran i en trituraran amb una màquina per fer-ne fertilitzant”, va detallar el màxim representant de la corporació laurediana.

De moment l’única zona de la parròquia on els ciutadans podran talar llenya es limitarà en els cinc lots autoritzats situats a la vora de la carretera de la Rabassa. “S’ha triat aquest espai perquè és fàcilment accessible amb el cotxe”, va afirmar Majoral. Un cop hagi acabat la prova pilot, el comú estudiarà les sol·licituds rebudes i, si cal, ampliarà les zones on s’autoritzarà la recollida de llenya per a ús particular. “Més endavant podrien autoritzar-se lots a Bixessarri o a Aixirivall. Per què no?”, va afegir el cònsol major.

Majoral va afirmar que l’ordinació “té tot el sentit del món en el context actual de crisi energètica”, quan “hi ha una llei a tràmit que preveu l’opció de talls de llum i de restriccions d’accés als carburants”. El mandatari va assenyalar que la mesura també vol contribuir al manteniment dels boscos de la parròquia.

Les persones que tinguin l’autorització del comú per talar llenya es consideraran responsables del que passi en el lot que se’ls hagi assignat. Les que no respectin les normes previstes en l’ordinació que s’aprovarà demà hauran de pagar multes d’entre 100 i 1.500 euros, en funció de la gravetat de la infracció. Majoral va recordar que en cap cas es permetrà talar els arbres no marcats o anar a buscar llenya fora de la zona autoritzada a la Rabassa.

tracking