rEPORTATGE

Torna la il·lusió

Andorra la Vella i Escaldes-Engordany recuperen la cavalcada de Reis conjunta, suspesa el 2021 i el 2022 arran de la pandèmia del coronavirus.

Una gentada espera els Reis d'Orient en una edició anterior de la cavalcada conjunta.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Torna la il·lusió a les parròquies centrals. Torna la màgia als carrers i places d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany. Torna la cavalcada de Reis organitzada conjuntament pel comú de la capital i la Unió Pro-Turisme, una tradició amb gairebé un quart de segle d’història –va començar a fer-se el 1998– que els últims dos anys va suspendre’s arran de la pandèmia.

“Serà una cavalcada com les de sempre. Ara sí que podem dir que recuperem la normalitat”, va afirmar ahir en declaracions al Diari Jaume Ambor, president de l’entitat escaldenca. Tot i que es mantindrà el nombre de carrosses (16) que la nit del 5 de gener del 2020 van passejar Melcior, Gaspar i Baltasar per les principals artèries urbanes del país, Ambor va revelar que hi haurà “algunes sorpreses”. El president de la Unió Pro-Turisme no va voler explicar-ne els detalls, però sí que va apuntar que seran “unes quantes figures noves”. Ambor va afegir que s’està treballant per poder incrementar el nombre de carrosses per a la nit de Reis del 2023.

Recorregut

El recorregut de la rua encara s’ha d’acabar de tancar. “En una reunió propera amb el comú definirem el traçat”, va explicar Ambor. El que sí que és segur és que el punt de sortida serà la plaça Coprínceps d’Escaldes-Engordany i, el d’arribada, la plaça del Poble d’Andorra la Vella.

L’àrea de Cultura del comú d’Andorra la Vella i la Unió Pro-Turisme van iniciar dilluns les inscripcions per participar en la cavalcada, oberta als majors de sis anys preferentment residents a les parròquies centrals. Les sol·licituds podran presentar-se fins al 20 de novembre a l’àrea de Cultura del comú, al centre cultural la Llacuna o a l’oficina de Turisme de la plaça Santa Anna d’Escaldes-Engordany. En el procés de selecció l’organització prioritzarà els candidats que no hagin participat en cavalcades anteriors i que s’ajustin per pes i talla al vestuari disponible. Ambor, per la seva part, va afirmar convençut que aquest any “hi haurà una participació extraordinària” en la cavalcada perquè tothom “té molta il·lusió” de recuperar el format tradicional, i va vaticinar que “hi haurà gent que quedarà a fora”.

D’altra banda, l’organització també cerca nois i noies majors d’edat, d’una alçada aproximada d’1,70 metres, que desitgin participar en la cavalcada de Reis 2023 per a altres tasques, com ara representar personatges d’animació o fer de voluntaris de seguretat o acompanyament de les carrosses.

Ambor, finalment, va voler treure ferro a les discrepàncies que hi va haver l’any passat entre el comú d’Andorra la Vella i la Unió Pro-Turisme sobre la conveniència d’organitzar una cavalcada conjuntament. Mentre que la cònsol major de la capital, Conxita Marsol, era partidària de recuperar el format tradicional de la rua, la Unió Pro-Turisme va decidir a última hora de fer-ne una separadament a Escaldes amb l’objectiu de prevenir contagis de coronavirus.

tracking