rEPORTATGE

Trenta anys de Mostra

El saló gastronòmic va acollir prop de 400 participants, atrets per les propostes dels restauradors del país, que van cuinar des d’un pa bao de plàcton al brou de tota la vida.

La sala plena de comensals.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Pa bao de plàcton amb foie-gras d’algues i garanoia. Tota una immersió marítima per al paladar. Aquest va ser el plat més original de la Mostra Gastronòmica d’Andorra. O, almenys, així ho van considerar els prop de 400 comensals que ahir van acudir al Saló Ordino Gourmet. Un tast del Pirineus. La creació de l’hotel Coma es va endur la majoria de vots, que li van atorgar el guardó de l’originalitat, amb una proposta que, sens dubte, no va deixar ningú indiferent. Igual que l’originalitat, la tradició també es va premiar ahir a la Mostra Gastronòmica andorrana. El parmentier de xai i patata violeta va ser reconeguda com la millor proposta tradicional. Així el restaurant Hostal Palanques va aconseguir aquesta etiqueta per segon any consecutiu.

L’Andorra Congrés Centre Ordino (ACCO) es va convertir ahir en el punt de reunió de la gastronomia del país. Al voltant de taules rodones, prop de 400 persones van compartir un àpat d’allò més divertit. Encuriosits, els assistents s’aixecaven una i altra vegada per xafardejar les propostes que oferien els restauradors andorrans. Feien cua per provar la mandonguilla de cua de toro amb salsa de bolets i castanyes, de l’Abba Xalet Suites Hotel, un dels plats que es van exhaurir més ràpid. El toc sofisticat de la sopa de pa de pagès, ou a baixa temperatura i rossinyols, del restaurant Odetti, també va atraure les mirades dels comensals, mentre que els amants del formatge esperaven el seu torn per provar la fondue de ceps i cansalda viada, pa de pagès, trumfes i suc de rostit, del Tòpic. Els més fredolics es van atemperar amb la copeta de brou de l’olla amb mandonguillera de l’Era d’en Jaume. Tot això, després d’haver provat abans la gran varietat de formatges que oferia Kafex, així com el marbre de foie-gras amb anguila fumada i poma de La Glorieta. A més a més, a la Mostra Gastronòmica d’Andorra no hi van faltar plats de tota la vida amb producte de proximitat, com el fricandó de vedella, les guatlles amb pebrot i tomàquet, el conill amb bolets en escabetx, el garrí del senyoret amb salsa de vermut i orellanes o la mel d’Autentic Abella, produïda a Andorra.

“Un èxit rotund i total”. Així va qualificar el cònsol major de la parròquia, Josep Àngel Mortés, la trentena edició de la Mostra Gastronòmica. Mortés va celebrar haver “pogut omplir el recinte de la mostra, sobretot amb gent del país”. En aquest sentit, va fer palesa l’aposta de la parròquia per la gastronomia. Per aquest motiu, el que encapçala la corporació ordinenca va celebrar que Govern també aposti per la gastronomia amb iniciatives com l’Andorra Tast, que el ministre de Turisme, Jordi Torres, ja va confirmar la setmana passada que tindrà segona edició. “Un dels elements que cada cop ens fa moure més quan viatgem és la gastronomia i, per tant, això el que ens dona és apujar el caché cada cop més del país”, va esgrimir Mortés.

LA MOSTRA

-Originalitat

El pa bao de plàcton amb foie-fras d’algues i garanoia, de l’hotel Coma, va ser guardonat com el plat més original de la mostra

-Tradició

El parmentier de xai i patata violeta de l’Hostal Palanques va rebre el reconeixement del plat més tradicional.

-Alumnes del Lycée

Mortés va agraïr la participació dels alumnes de l’escola francesa, que van fer de cambrers.

-Trenta anys

El comú va atorgar un reconeixement als participants que fa 30 anys que formen part de la Mostra Gastronòmica d’Andorra.

Un dels estands de la mostra.

Participants fent cua a un estand.

tracking