Els abocaments al Maià s'han multiplicat amb 38 camions diaris
Entre el juny i l’octubre el dipòsit ha rebut 79.000 tones de terra i només 3.000 al 2021
L’activitat a l’abocador del Maià ha crescut exponencialment aquest any. Entre principi de juny –quan la instal·lació va reobrir després de la temporada de neu– i el 31 d’octubre passat, el dipòsit encampadà ha rebut 79.000 tones de terra procedents d’excavacions d’obres i, segons va informar la corporació, la mitjana de camions diaris que hi han acudit a abocar ha estat de 38. La xifra contrasta amb la del 2021, quan en el mateix període el total de tones abocades va ser de 3.000.
Malgrat que l’activitat ha crescut de manera exponencial, encara és lluny de la punta d’activitat que ha arribat a assolir l’abocador massanenc de Beixalís. Al febrer, quan el comú va anunciar que la instal·lació afrontava els darrers mesos de vida, la corporació va assenyalar que en el darrer any s’havia assolit una punta de 180 camions diaris com a conseqüència de l’augment de l’activitat constructiva. El Maià havia estat fins aleshores un dipòsit dirigit a les obres de l’àrea d’influència geogràfica del Pas-Soldeu-Canillo. Però aquest any el nombre d’abocaments també hi ha experimentat un increment notable. Una situació que es repetirà, perquè a hores d’ara el Maià és l’alternativa amb més pes per erigir-se en una mena d’abocador nacional.
La instal·lació és limitada per la situació geogràfica on està emplaçat, que fa inviable que estigui operatiu durant l’hivern, quan la neu hi impedeix l’accessibilitat dels camions i el tractament de la terra dipositada. Però el que estan cercant corporacions com la mateixa Encamp, Canillo i An-dorra la Vella són terrenys que puguin fer de dipòsit temporal mentre no es pugui accedir al Maià. Un cop l’abocador tornés a estar operatiu, els residus es traslladarien definitivament allà.
El que no queda clar és quina alternativa tindrà el sector de la construcció de manera imminent, quan l’abocador del Maià no sigui accessible i sense que s’hagi condicionat un d’aquests centres de transferència comunals. El sector ha anunciat l’aturada d’obres d’excavació, i la problemàtica s’hauria d’abordar en la propera reunió de cònsols, que s’ha de celebrar la setmana que ve a Ordino. L’Associació de Contractistes d’Obra (Acoda) va demanar poder participar en la trobada dels mandataris comunals per insistir en les conseqüències negatives de la falta d’abocadors.