Canillo apaga un fanal de cada dos per reduir la despesa energètica

La corporació comprarà més llums led i adquirirà rellotges per programar l’encesa i l’apagada de l’enllumenat, entre altres mesures

Un fanal de l'enllumenat públic encès.ARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Apagar un fanal de cada dos a tota la parròquia. Aquesta és una de les mesures més importants que el comú de Canillo ja ha començat a aplicar per reduir la despesa energètica de la corporació. La proposta s’emmarca en el conveni de col·laboració per l’estalvi energètic que els set comuns i el Govern van signar el 4 de novembre passat. L’acord té com a objectiu principal assolir una reducció del 15%, com a mínim, del consum en un context de volatilitat dels preus provocat per les tensions geopolítiques a l’est d’Europa.

Aquesta solució –apagar un fanal de cada dos– també s’aplica a tots els edificis de la corporació, així com als aparcaments de propietat comunal. Reduir el nombre de punts de llum, van explicar al Diari fonts del comú, és la mesura més efectiva per disminuir la despesa energètica.

Paral·lament, el comú ha accelerat en les darreres setmanes el procés de substitució de l’enllumenat convencional de la parrò-quia per led, de més baix consum. Fonts de la corporació van recordar que una bona part de l’enllumenat de la parròquia ja és led i van dir que la remesa que arribarà d’aquí a poc encara farà més gran aquest percentatge.

Aposta per la domòtica

Apagar llums i substituir-los per led no són les úniques mesures que el comú de Canillo implementarà per reduir el consum d’energia. En les properes setmanes la corporació adquirirà una partida de rellotges que perme-tran programar i automatitzar el tancament dels llums en edificis comunals. Aquesta tecnologia, que el comú de la Massana també ha comprat –en aquest cas, per facilitar l’encesa i l’apagada de l’enllumenat de les urbanitzacions–, permetrà ajustar dia a dia l’horari de funcionament dels llums a la quantitat d’hores de llum natural.

El comú de Canillo, a més, està estudiant la possibilitat d’instal·lar fanals equipats amb sensors de moviment. Aquests aparells, van explicar fonts comunals, emeten una lluminositat més aviat tènue, però la incrementen substancialment quan detecten que una persona passa pel davant.

L’enllumenat no és l’únic sistema en què s’intervindrà amb l’objectiu de reduir el consum ener-gètic. Segons ha pogut saber aquesta publicació, aquesta mateixa setmana s’ha aprovat en junta de govern la compra d’un equip de domòtica per regular automàticament la temperatura dels radiadors de l’edifici comunal. Aquest aparell, que tindrà un cost de 10.000 euros, facilitarà l’aplicació d’una de les mesures acordades entre els comuns i l’executiu en el conveni de col·laboració per a l’estalvi energètic: que la temperatura als edificis comunals no sigui mai superior a 20 graus centígrads durant els mesos d’hivern i inferior a 26 a l’estiu.

Pel que fa a l’enllumenat de Nadal, Canillo ha reduït el pressupost que hi destinarà el 30% respecte de l’any passat. Aquesta disminució de la partida, que passa de 120.000 euros a 85.000, es traduirà en una reducció de les hores d’encesa, ja que aquest any tots els llums s’apagaran a les 12 de la nit. L’acord signat amb el Govern estableix que no podrà funcionar més de sis setmanes i mitja consecutives i permet que es mantingui encès fins a les dues el 25 de desembre i l’1 i el 6 de gener.

ESCALDES REDUIRÀ LA IL·LUMINACIÓ NADALENCA FINS AL 69%

Tot i que el conveni de col·laboració amb el Govern fixa un mínim del 30% de reducció del consum energètic en l’enllumenat de Nadal, el comú d’Escaldes-Engordany va anunciar aquesta setmana que doblarà aquesta xifra. Concretament, la disminució de la despesa serà del 65%, segons va anunciar la consellera de Promoció i Dinamització Turística i Econòmica, Meritxell Massoni. Els llums es limitaran a l’avinguda Carlemany i travesseres, l’avinguda de les Escoles, un tram de l’avinguda Fiter i Rossell, l’avinguda el Pessebre, el carrer Josep Viladomat, l’avinguda Copríncep de Gaulle, l’avinguda del Fener i la plaça Coprínceps. Els indrets escaldencs que no tindran il·luminació seran les urbanitzacions, l’entrada a la parròquia i els camins, que fins ara comptaven amb decoració lluminosa. A Andorra la Vella l’enllumenat de Nadal se centralitzarà als eixos comercials, al Poblet de Nadal i al centre històric de la parròquia. A més, tota la decoració nadalenca està dissenyada amb llums led i, sempre que estiguin encesos, no ho estarà l’enllumenat públic.

tracking