rEPORTATGE
Torna el Clípol
Els set comuns van signar ahir, juntament amb les famílies dels fundadors, el conveni per a la utilització de la marca als autobusos de les parròquies.
Per a mi i per a l’altra família suposa un reconeixement de tot el treball que van fer els nostres avantpassats.” Així d’agraït es va mostrar ahir Ferran Font Pol, nebot d’una de les famílies fundadores de la marca d’autobusos Clípol, la qual es tornarà a veure aviat en tots els autobusos comunals.
Clípol es va fundar el 14 juliol de l’any 1956 per tres socis: Climent Travesset i els germans Joan i Enric Pol. La marca, que ajunta els noms de Climent i Pol, es va convertir en una icona del Principat als anys seixanta i, després d’anys intentant-ho, l’han pogut recuperar. És per això que els set comuns, juntament amb les famílies dels fundadors, van signar ahir el conveni per a la utilització de la marca a tots els autobusos de la parròquia.
Durant la cerimònia posterior a la signatura, familiars i cònsols van tenir l’oportunitat d’explicar anècdotes relacionades amb els autobusos Clípol. La filla d'un dels xofers va presentar-se com “la filla del ràpid de Canillo”, explicant que així coneixien irònicament el seu pare perquè conduïa molt lent. “Malgrat tot, sempre arribava a l’hora”, va afegir a la seva presentació, provocant el riure de tots els presents.
Ferran Font Pol, nebot de la família Pol, va recordar com els seus oncles arribaven a casa després d’estar conduint tot el dia, i com deixava les pessetes que havien guanyat aquell dia a sobre de la taula. De fet, els oncles li van deixar d’herència un Clípol que ell va decidir restaurar i ahir estava exposat a la cerimònia. Pol també va destacar el paper del comú de la Massana per a la recuperació de la marca Clípol: “Fa dos anys que es va posar sobre la taula i ara per fi ho hem aconseguit.”
Per la seva part, els cònsols dels comuns també es van pronunciar sobre aquesta fita històrica. Conxita Marsol, cònsol major d’Andorra la Vella, va recordar com utilitzava el transport quan era petita per baixar d’Encamp, i com el 2019, quan van intentar sense èxit que els autobusos portessin la marca Clípol. “Els autobusos Clípol formen part de la identitat d’Andorra i estic molt feliç d’haver-los recuperat”, va afegir.
En efecte, la recuperació de la marca Clípol suposa no només la recuperació d’un transport clàssic per al país, sinó també la defensa d’un mot que ha anat quedant a l’oblit. “Per a nosaltres és un moment molt important perquè durant molts anys la paraula Clípol s’havia utilitzat a Andorra per anomenar els autobusos i ara ja s’estava perdent”, va concloure Olga Molné, cònsol major de la Massana.