Col·lectius professionals

Els dissenyadors critiquen el concurs obert del cartell de carnaval d'Encamp

Els professionals consideren que la convocatòria hauria de ser restringida per a professionals

Presentació del cartell del carnaval del 2022Comú

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Associació dels Amics del Disseny i dels Professionals del Disseny consideren "totalment inadmissible" que el comú d'Encamp faci un concurs obert per escollir el cartell de carnaval del 2023 i no una convocatòria restringida per als professionals del disseny. El col·lectiu critica a les xarxes socials que el disseny és encara considerat per molta gent "com una activitat relacionada amb l'enginy, la ocurrència o el bon gust" i afirma que els concursos oberts "perpetuen la idea del disseny com una cosa meritòria, com si aquestes convocatòries fóssin un concurs de talents artístics, en comptes de posar l"atenció en el plantejament del problema i sobretot en el procés de la seva resolució".

L'associació professional assenyala que en les convocatòries obertes hi ha unes bases i els participants s'ajusten a unes condicions tècniques i això pot "comportar una manca de rigor, que malmeti tot el procés, afectant als resultat". I recalca que no perquè el concurs sigui obert és de més qualitat perquè moltes vegades els professionals del disseny no es presenten i admeten que pot ser una via per als dissenyadors nous però reclamen que s'han de buscar altres opcions perquè aquests joves tinguin oportunitats per entrar al mercat.

Els dissenyadors reclamen que es facin concursos restringits per a professionals "on no es fa treballar els dissenyadors de franc, se'ls paga per les seves propostes, tant si són les triades com si no ho són". El que recalquen suposa que el professional hi treballi amb més interès i que "el convocant acostuma a valorar més allò que ha pagat, i això es pot traduïr en un judici més atent". Els professionals asseguren que per a qualsevol tipus de concurs "és imprescindible que estigui regit per unes bases que fixin les regles del joc, que ajudin a definir el projecte per part de l'entitat convocant i que protegeixin el professional de possibles irregularitats" i enumeren un seguit d'exigències en les reflexions publicades a les xarxes socials.

El col·lectiu conclou amb una petició a les administracions perquè en "les diferents convocatòries, comissions, comitès o jurats en què s'hagi de demanar o seleccionar un projecte referit a les activitats dels nostres respectius sectors, se serveixin dels nostres col·lectius, incorporant tècnics o experts". Uns professionals que ressalten que han de tenir la qualificació adient i l'experiència demostrada, per tal de fixar-ne o de definir-ne amb precisió els criteris ja que "evitaria errors, retards, malentesos, plecs de bases de concursos deficients, treballs de dubtosa qualitat i fins i tot plagis".

tracking