REPORTATGE

El Nadal més auster

La retallada de la despesa energètica en l’enllumenat de Nadal no impedeix que els carrers d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany s’omplin de gom a gom per celebrar les festes.

Centenars de persones a l'avinguda Meritxell, ahir a la tarda.

Centenars de persones a l'avinguda Meritxell, ahir a la tarda.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els carrers més cèntrics d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany ja tornen a lluir amb l’esplendor del Nadal. Com cada any per aquestes dates, ahir a les sis en punt de la tarda les cònsols de les parròquies centrals, Conxita Marsol i Rosa Gili, van fer l’encesa de llums al carrer de la Unió, just al davant del centre comercial Illa Carlemany. A les avingudes Carlemany i Meritxell s’aplegaven milers de persones, la majoria famílies amb nens petits. Els últims dos anys –recordem-ho, perquè el temps passa molt de pressa i la memòria oblida de seguida– el que ja ha esdevingut un dels actes més populars del calendari festiu no va poder-se celebrar amb normalitat arran de la pandèmia.

“La sensació és d’il·lusió. Hi ha molta gent al carrer. Es nota que tothom està content i té ganes que arribi el Nadal, sobretot els més petits”, va observar Marsol en declaracions als mitjans de comunicació. La cònsol major d’Andorra la Vella va assegurar que els ciutadans “han entès i han acceptat perfectament” que el comú hagi limitat l’enllumenat de Nadal als eixos comercials principals i al centre històric. La corporació ha retallat aquest any el 50% del consum energètic de l’enllumenat festiu reduint el nombre de punts de llum oberts, així com els dies i les hores diàries de funcionament.

En termes econòmics, el comú d’Andorra la Vella s’estalviarà 3.000 euros en la factura de l’enllumenat nadalenc. “Vam fer els deures fa molts anys. L’enllumenat de la parròquia és de led de baix consum des del 2016. A Andorra la Vella ens vam avançar a la situació de crisi energètica que vivim ara”, va remarcar Marsol. La cònsol major va destacar, finalment, que les mesures d’estalvi energètic impulsades pel comú “no impedeixen que puguem continuar celebrant el Nadal”.

La cònsol major escaldenca, per la seva part, va destacar la capacitat que té la tradicional encesa de llums per atraure tant els ciutadans del país com els visitants estrangers. “Fa molt de goig veure tanta gent”, va afirmar Gili. La mandatària va coincidir amb Marsol que el context “difícil”, marcat per la tendència a l’alça del preu de l’energia, no ha impedit que aquest any “torni la màgia per Nadal”.

Gili va recordar que el comú d’Escaldes-Engordany ha reduït el consum energètic de la il·luminació nadalenca des del primer any de mandat de l’equip de govern actual. “Hem decidit de mantenir-lo a la zona comercial. Som un país que viu del turisme i no tindria sentit que en prescindíssim”, va assenyalar. La mandatària va recordar que aquest any s’ha eliminat l’enllumenat a les urbanitzacions, unes zones on encara no s’havia substituït per led de baix consum.

Com cada any, l’encesa dels llums va donar pas a dos espectacles itinerants, un per a cada parròquia. El d’Andorra la Vella va baixar per Meritxell i va acabar al centre històric de la capital, mentre que el d’Escaldes-Engordany va pujar per Carlemany i va desembocar a la plaça Coprínceps, on van actuar els alumnes de l’escola de música del comú i després del grup Old School, que va oferir un repertori especial de Nadal. Mentrestant va inaugurar-se el Mercat de Nadal a la plaça del Poble amb la participació de Cor dels Petits Cantors i la banda de l’Institut de Música d’Andorra la Vella. La festa va culminar amb un doble castell de focs.

tracking