Sant Julià tindrà un bloc de pisos tutelats per a persones majors de 65 anys
L’edifici s’alçarà en un terreny de 1.000 metres quadrats i disposarà d’una setantena d’habitacions d’entre 40 i 52 metres quadrats
El comú de Sant Julià de Lòria publicarà demà al BOPA un concurs d’idees per a la construcció d’un bloc de pisos tutelats per a persones de més de 65 anys amb autonomia. L’edifici s’alçarà en un terreny de 1.000 metres quadrats cedit pels marmessors de Climent Riera i situat a la zona de la rotonda del Sant Eloi, just on ara hi ha un establiment de pneumàtics.
L’immoble disposarà d’una setantena d’habitacions d’entre 40 i 52 metres quadrats amb diversos espais comuns, com ara menjador, sala d’estar i jardins, entre d’altres. La previsió és que el cost total del projecte s’elevi a uns nou o 10 milions d’euros. De moment, va revelar ahir al migdia el cònsol major lauredià, Josep Majoral, en la roda de premsa de presentació d’aquesta iniciativa, se n’han emparaulat 5,3 gràcies al compromís de la Fundació Julià Reig, que n’aporta tres, els marmessors de Maria Duró, que n’hi posaran dos, i la Creu Roja, que a part de prestar els serveis sanitaris als futurs usuaris del bloc invertirà 300.000 euros en el projecte. Bomosa, per la seva part, s’encarregarà de la gestió empresarial dels pisos i també hi farà una aportació econòmica, encara per determinar, mentre que el ministeri d’Afers Socials, Joventut i Igualtat s’ha compromès a signar un preacord per concertar una part dels habitatges. Majoral va afirmar que no costarà trobar els diners que falten pel al projecte i va mostrar-se convençut que “els bancs també hi voldran donar suport”.
Feina conjunta
El projecte és fruit de la feina conjunta dels grups de la majoria i la minoria. “Tenim en comú les ganes de fer progressar el poble. Des el minut zero hem treballat plegats en aquest projecte i la minoria hi ha sumat tant o més que nosaltres. És un projecte de parròquia i de país que transcendeix qualsevol color polític”, va afirmar Majoral.
Per la seva banda, el conseller de Desperta Laurèdia Cerni Cairat, que va comparèixer en la roda de premsa al costat del cònsol major, va mostrar-se orgullós que la majoria i la minoria s’hagin pogut trobar per tirar endavant plegats el projecte. Cairat va destacar que d’aquest “embrió” en pot sorgir “un nou model d’acompanyament de la gent gran”, no tan sols per a la parròquia, “sinó per al conjunt del país”. El conseller va acabar la seva intervenció agraint als patrons el suport que han donat al projecte i recordant l’impacte que han tingut els anys de pandèmia en la qualitat de vida de la gent gran: “Els grans problemes del col·lectiu són la solitud i l’accés a l’habitatge a preus assequibles. Ja teníem al cap la importància de la cura per a la gent gran i la pandèmia encara ho ha posat més de manifest.”
Pel que fa a la “fórmula jurídica” que s’adoptarà per tirar endavant la iniciativa, Majoral va apuntar que “encara no està del tot clara, però espero que l’any vinent ja puguem començar a posar la primera pedra”. El cònsol major va assenyalar que el més adequat en aquests casos seria la constitució d’una fundació en què la funció del comú seria vetllar pel correcte compliment de l’esperit del projecte.
CLAUS
1 Un edifici d’una setantena d’habitacions
L’edifici es construirà en un terreny de 1.000 metres quadrats a l’entrada de Sant Julià i disposarà d’una setantena de pisos d’entre 40 i 52 metres quadrats.
2 Inversors privats implicats en el projecte
De moment el comú ha aconseguit implicar en el projecte la Fundació Julià Reig, la Creu Roja, Bomosa, els marmessors de dues herències i el Govern.
3 Col·laboració de la majoria i la minoria
El projecte ha estat possible gràcies a la col·laboració de la majoria i la minoria. Ahir Majoral i Cairat van comparèixer plegats en roda de premsa.