El comú compra dues parcel·les a la part alta per guanyar espais públics
Les dues són al carrer de l’Obac i han de permetre, en un cas, la connexió d’aquesta via amb l’avinguda Carlemany i, en l’altre, recuperar una borda històrica
El comú d’Escaldes va aprovar ahir, amb l’abstenció del grup de la minoria, les adquisicions de dues noves parcel·les, les dues situades al carrer de l’Obac. Les operacions s’aproximen al milió d’euros d’inversió i la majoria comunal les va justificar per la necessitat de seguir guanyant espais públics aprofitant que ara mateix les finances ho permeten. Un plantejament que no va acabar de convèncer els consellers de l’oposició demòcrata.
La primera adquisició està situada a la carretera de l’Obac, número 2, i és propietat de Capesa. És una parcel·la de 53 metres quadrats on hi ha un magatzem que s’enderrocarà. El cònsol menor, Quim Dolsa, va qualificar la ubicació d’estratègica perquè permetrà, aprofitant les obres del nou aparcament de l’església, la connexió del carrer de l’Obac amb l’avinguda Carlemany i obrir una “zona enclotada”. El cost de la compra és de 293.500 euros, que es finançarà desviant partides del pressupost que ja no s’usaran durant aquest exercici.
L’oposició va lamentar el poc temps que ha tingut per estudiar la documentació sobre l’operació. “Si tinguéssim la informació amb més antelació potser així podríem entendre les coses”, va afirmar el conseller Miquel Aleix. El representant de Demòcrates va expressar dubtes sobre l’import. Aleix va exposar que s’abonaven 293.500 euros per un terreny taxat en 264.000, i que malgrat que se li havia dit que s’havien de sumar 30.000 euros per l’enderroc de la construcció existent, la valoració de l’arquitecte que constava en la documentació xifrava aquests treballs en 17.000 euros. A més, va demanar a la majoria si la compra ja era definitiva atès que Capesa és una societat amb uns accionistes que potser també havien de validar l’operació.
El cònsol menor va defensar la necessitat de portar les negociacions d’aquest tipus de transaccions amb discreció per tal de protegir-les i també la taxació. “Allà s’hi podria fer una casa valorada en més de 700.000 euros”, va argumentar. Sobre Capesa, va indicar que s’ha negociat durant molts mesos i que el consell d’administració té poders per fer-ho. En qualsevol cas, va afegir que la societat gestora de l’aigua escaldenca haurà de seguir el procés que tingui establert per validar l’operació.
La segona adquisició és la més costosa. Són 680.000 euros per la borda i el terreny adjacent situats al número 5 del mateix carrer de l’Obac, que ocupen 186 metres quadrats. En aquest cas, la cònsol major, Rosa Gili, va defensar la necessitat “d’anar patrimonialitzant aquest comú” i de dotar la parròquia de més espais públics. Quant a l’adquisició en concret, va recordar que és una construcció catalogada i “un vestigi d’aquesta arquitectura tradicional d’Andorra”, però també part de la història de la parròquia perquè va ser magatzem d’un dels comerços “emblemàtics de la part alta”, el Palau dels Licors. La borda s’haurà de rehabilitar “i després ja mirarem què s’hi pot posar”.
La indefinició sobre els usos que tindrà va ser una de les crítiques de la minoria. “És bo patrimonialitzar però també necessari i útil veure amb què es rendibilitzarà”, va defensar Miquel Aleix. El conseller va recordar que la rehabilitació serà costosa i va posar en dubte la utilitat del terreny adjacent perquè no té accés des del carrer. “És una inversió social, en benefici de tots, també cultural i històrica”, va defensar Gili. La cònsol major va defensar que “d’idees no ens falten” per cercar usos per al nou patrimoni adquirit, i va posar com a exemple recuperar l’oficina de la vall del Madriu que ara és a Andorra la Vella “de manera inexplicable perquè la majoria de territori és a Escaldes”. El cònsol menor, al seu torn, va recordar que també necessiten espais comunals en propietat perquè ara mateix alguns serveis han d’ocupar locals de lloguer. “M’estranya i em sobta aquesta posició de l’oposició, que sembla que només li preocupa fer torres”, va etzibar.
Funció pública
La sessió de comú va servir per aprovar, en aquest cas per majoria, la nova ordinació de la funció pública que incorpora una revisió a l’alça de la graella salarial, que és més elevada en els salaris més baixos.