CULTURA

Demanda per exposar el cap de l'Ossa d'Ordino en una vitrina

L’Associació de Cultura Popular ha fet arribar una carta al cònsol i també volen que es posi el nom de la festa a una plaça o parc

Els experts encara es demanen quin és el secret ocult que s'amaga darrere la bona conservació de la màscara del Ball de l'Ossa d'Ordino, el cap real d'un ós que es va caçar fa segles.

Cap Ossa OrdinoFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Associació de Cultura Popular d’Ordino ha adreçat una carta al cònsol major de la parròquia ordinenca, Josep Àngel Mortés, sol·licitant que el cap centenari de l’Ossa d’Ordino sigui exposat en un lloc públic de les dependències comunals, dins d’una vitrina i amb una llegenda explicativa de la seva història, segons informa l'entitat en un comunicat. Així, el col·lectiu argumenta que el cap centenari forma part del patrimoni de tots els ordinencs i que tant l’associació com el comú tenen el deure de preservar-lo per continuar mantenint-lo com a tret identitari de la memòria col·lectiva ordinenca.

Per altra banda, l'associació recorda que enguany estrenarà una rèplica exacta del cap centenari feta amb fibra de vidre per l’artesà expert en bestiari festiu Arnau Codina. En aquesta línia, l’entitat cultural també ha adreçat al comú una segona sol·licitud demanant que a l’hora de posar noves nomenclatures a la guia de carrers de la parròquia hi hagi una plaça o un parc dedicada a l’Ossa d’Ordino. Segons l’associació, aquest fet ajudaria encara més a difondre el seu llegat i ampliar la seva dimensió social.

La representació de l’Ossa d’Ordino es representarà aquest proper diumenge 11 de desembre a les 12 hores al Prat de Call. L'entitat recorda que una estona abans, l’Ossa i l’Osseta acompanyades pel so de les gralles, faran acte de presència pels carrers d’Ordino. A l’hora en punt del migdia, repicaran les campanes de Sant Corneli i Sant Cebrià per celebrar la recent inclusió de la festa a la Llista representativa del Patrimoni cultural immaterial de la humanitat. Ja a la plaça del Prat de Call, els actors més joves desplegaran una pancarta i es procedirà a la lectura d’un text commemoratiu que donarà pas a la representació.

L'associació assenyala que la representació és possible gràcies a la dedicació d’una trentena de persones, de les quals una vintena són els actors de diferents edats i generacions. Els Grallers i Tabalers dels Castellers d’Andorra posaran la melodia, la primera d’elles ‘El despertar de l’Osseta’ composta l’any passat per l’Andreu Ferrer expressament per a l’obra i que ja ha passat a ser la banda sonora de l’Ossa d’Ordino. A més,enguany es comptarà amb la presència d’una delegació dels pobles que conjuntament amb Ordino formaven part de la candidatura Unesco Les Festes de l’Os dels Pirineus: Arles, Prats de Molló i Sant Llorenç de Cerdans de l’Alt Vallespir, i Encamp.

tracking