Armengol critica les mesures per limitar la construcció
El conseller de Movem Ordino afirma que la modificació del POUP per controlar el desenvolupament urbanístic arriba “massa tard”
El conseller del grup de Movem Ordino, Jean-Michel Armengol, titlla de “cosmètiques” les mesures impulsades per la majoria per limitar el creixement urbanístic. A més, considera que han arribat “massa tard”, ja que la corporació “ja havia donat permisos de construcció per edificar en una superfície equivalent a uns vuit camps de futbol” abans que la nova legislació se sotmetés a votació en consell de comú, segons va afirmar en una conversa recent amb el Diari. El representant de Movem Ordino encara no havia assumit el càrrec de conseller quan a l’estiu el ple del consell va aprovar la darrera modificació del pla d’ordenació i urbanisme parroquial (POUP). El canvi legislatiu va tenir el suport de la predecessora d’Armengol al càrrec, Sandra Tudó, i del representant del grup de X’Ordino, Enric Dolsa –tot i que també van retreure a la majoria que les mesures arribaven tard.
Armengol és molt pessimista sobre l’evolució de l’urbanisme a la parròquia, sobretot al poble d’Ordino. “D’una banda, volem vendre la imatge que som la parròquia més emblemàtica, més maca i més ben preservada i conservada d’Andorra. De l’altra, veiem que hi ha en marxa uns projectes de construcció enormes i sobredimensionats que ara s’han intentat atenuar rebaixant una mica la màxima volumetria permesa. Aquesta contradicció ja s’anuncia a l’entrada del poble, a la rotonda de l’Aldosa: al costat d’un rètol publicitari que anuncia una promoció de xalets de luxe hi ha el rètol que identifica la parròquia com a reserva de la biosfera”, assenyala el conseller.
MANCA D’ANTICIPACIÓ
El representant de Movem Ordino acusa la corporació comunal de manca d’anticipació i de planificació. “Ara s’han encarregat estudis per determinar la capacitat de càrrega. És el primer que s’hauria d’haver fet abans de donar permisos per construir”, critica. Armengol lamenta que, després d’uns anys en què la construcció va estar aturada a la parròquia, en els últims anys el comú no hagi estat capaç de posar límits a una acceleració del sector “que no té en compte els efectes de contaminació i d’impacte paisatgístic” que genera. “Si passeges per Ordino i et fixes en les grues que hi ha pots fer-te una idea de com serà el paisatge d’aquí a uns mesos. La bellesa del poble se’n ressentirà. L’únic que em reconforta és que han pujat tant els preus dels materials de construcció que fins i tot el Col·legi d’Arquitectes ha recomanat l’aturada de projectes”, alerta el mandatari.
El conseller es mostra preocupat per la pressió del creixement urbanístic del poble en els recursos naturals, així com en els serveis públics que ofereix el comú. “La qüestió de l’aigua és molt important. No pots créixer més si no disposes de prou recursos hídrics”, recorda.
Armengol també lamenta que el model de creixement urbanístic ha prioritzat la construcció de pisos de luxe destinats majoritàriament a la venda, un fet que cada vegada dificulta més l’accés a un lloguer a un preu assequible a més gent de la parròquia.
UN MODEL "DE PISOS DE LUXE" QUE NO TÉ IMPACTE POSITIU EN EL COMERÇ
“A curt termini, els grans projectes urbanístics generen molts ingressos per al comú, però a llarg termini no ho tinc tan clar”, alerta Armengol. El conseller explica que la majoria d’aquestes construccions són “edificis enormes que durant bona part de l’any estan deshabitats”, perquè o bé són “residències secundàries” de persones que viuen en un altre país o bé “estan destinats a la inversió estrangera”. Per tant, assenyala, “et trobes amb uns edificis buits que tampoc aporten res al comerç local” de la parròquia. “L’augment de la construcció de pisos de luxe no ha tingut conseqüències positives per al desenvolupament del comerç local. Més aviat al contrari. Ha quedat estancat. Si són pisos que no estaran ocupats la major part de l’any, tampoc generaran un volum de gent a la parròquia que pugui afavorir el comerç”, lamenta. Armengol, al capdavall, denuncia la “museïtzació” d’Ordino, la transformació del poble en un aparador per als turistes buit de ciutadans. “La prioritat del nostre cònsol són els ingressos immediats i no pas mantenir el benestar de la gent de la parròquia”.