REPORTATGE

L'ossa més patrimonial

La representació de L’última ossa d’Ordino va celebrar ahir la seva elecció com a patrimoni immaterial de la humanitat per part de la Unesco amb un espectacle carregat d’ironia.

Un moment de la representació de 'L'última ossa d'Ordino', ahir al migdia.Marc Romero

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Ordino va acollir ahir una de les representacions de L’última ossa més especials de la seva llarga història. Per primer cop, aquesta tradició popular, de la qual es té coneixement des del 1838, va representar-se després d’haver estat declarada patrimoni immaterial de la humanitat per la Unesco. Un èxit que “posa Ordino i els Pirineus al mapa”, segons va assegurar la cònsol menor de la parròquia, Eva Choy.

Una tradició popular que durant uns anys es va perdre però que ahir, al Prat de Call de la par-ròquia ordinenca, va tornar amb més força que mai. Amb un elenc on el més important eren els nombrosos joves que participaven en la funció d’un sol acte, tal com marca la tradició. I és que un dels elements clau perquè la tradició es mantingui viva és aconseguir mantenir un relleu generacional que permeti seguir any rere any amb unes representacions que, a més de posar en valor la història i les arrels andor-ranes, no és gens absent d’actualitat. “Habitualment el que passa és que ho fan un grup d’amics que quan se’n cansen es va deixant, l’Associació de Cultura Popular està fent grans esforços per incloure noves generacions”, va afirmar Choy.

En aquest mateix sentit, la directora del departament de Patrimoni Cultural, Isabel de la Parte, va afirmar que “les tradicions, si perduren en el temps, és perquè s’han anat reinventant, d’oblit no n’hi ha hagut perquè, si no, no haurien arribat als nostres dies”.

I és que ahir durant la representació es va parlar des del problema de l’habitatge que pateix actualment Andorra fins a la qüestió del referèndum sobre Grifols. Temàtiques d’actualitat que es van abordar des d’un to irònic i punyent del qual més d’un representant comunal no es va poder escapar. Referències a la “Reserva de la Construcfera” o títols accionarials de “Rifols” van anar de la mà dels costums i tradicions de la vida pagesa del país. “Les festes de l’ossa ens recorden el passat que el portem del present”, va afirmar de la Parte.

“L’Ossa ens connecta a tots els Pirineus”, va exclamar Albert Roig, president de l’Associació de Cultura Popular d’Ordino, ahir un més dels qui van participar a la representació. Tanmateix, més d’un va destacar el paper de Roig en la tasca de recuperar aquesta tradició popular i fins i tot la cònsol menor va afirmar que “encara no hi hem pensat, però per a nosaltres serà un plaer exposar el cap de la darrera ossa –que és un cap centenari– i ubicar-lo en un punt on tothom el pugui veure”, amb relació a la petició que l’associació va fer aquesta darrera setmana de poder exposar el cap.

De fet, la representant comunal també va reconèixer que “ens sembla una bona idea” posar a un carrer o una plaça el nom de l’ossa d’Ordino. “Tan bon punt hàgim de donar nom, ho farem”, va sentenciar Choy, que va afegir que amb la tasca duta a terme per l’associació “crec que tenim ossa per a anys”.

Un dels membres de l'elenc disfressat d'ossa.

tracking