El jaciment de la Margineda serà més accessible amb un pas elevat
El comú d’Andorra la Vella, el ministeri de Cultura i Molines Patrimonis signen un conveni per difondre la zona arqueològica
El comú d’Andorra la Vella, el ministeri de Cultura i Esports i Molines Patrimonis van signar ahir a la tarda a l’Espai Columba un nou conveni de col·laboració entre les tres institucions per impulsar la gestió integral del jaciment arqueològic de la roureda de la Margineda. Un dels punts més destacats de l’acord, més ambiciós que el que les parts ja van signar el 2012, és el compromís del comú de la capital de construir l’any que ve una passarel·la que sobrevoli el jaciment perquè tothom el pugui contemplar, segons va detallar en declaracions als mitjans la cònsol major de la capital, Conxita Marsol. La corporació també netejarà el sotabosc de la roureda, de 6.000 metres quadrats de superfície i de propietat comunal, i l’adequarà com a parc natural públic. A aquest nou espai boscós es podrà accedir tant des del tram sud de l’avinguda d’Enclar, recentment renovat, com des d’un accés directe des del poble de Santa Coloma que el comú adequarà els propers mesos.
Per la seva part, el Govern es compromet a elaborar un pla de conservació del jaciment i crea una comissió tècnica i una altra de directiva per garantir que el pla arriba a bon port. En la roda de premsa per presentar l’acord, la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, també va anunciar que a mitjà termini s’instal·larà una estructura aèria per cobrir el jaciment i assegurar-ne la preservació. El conveni, a més, preveu elaborar un pla director que permeti assolir la conservació integral de l’espai, un discurs museològic sobre les restes que s’hi han trobat, la museografia i el model de gestió del jaciment, entès com un espai vinculat al poble de Santa Coloma i al roc d’Enclar.
La zona arqueològica de la roureda de la Margineda és un dels jaciments més rellevants d’Andorra i, pels seus valors, l’any 2009 va ser declarat bé d’interès cultural en la categoria de zona arqueològica. Cal recordar, a més, que el jaciment és un dels deu elements que estan inclosos a la candidatura Els testimonis materials de la construcció de l’estat dels Pirineus: el Coprincipat d’Andorra, que el Govern té l’objectiu de presentar el 2025 a la Unesco.
La propietat del jaciment, Molines Patrimonis, ha promogut i finançat vuit campanyes arqueològiques entre el 2007 i el 2015. Durant tot aquest temps, el ministeri de Cultura ha contribuït a la conservació del jaciment i també dels béns mobles exhumats, mentre que el comú d’Andorra la Vella s’ha encarregat de les tasques de manteniment i la difusió. Al jaciment s’han trobat restes que daten d’entre el 2.200 aC i el segle XIV dC.
Tal com va destacar la ministra Riva, l’entesa entre les parts “neix amb la voluntat de sumar esforços a fi de fer compatible la conservació del jaciment amb el gaudi públic” i potenciar d’aquesta manera el coneixement d’aquesta zona per part de la ciutadania i també dels turistes. Per la seva part, el director general de Molines Patrimonis, Pascual Gracia, va mostrar-se molt satisfet per aquesta nova etapa que comença: “Tot i que ja hi havia col·laboració, feia temps que creiem oportú reprendre el camí per donar valor al jaciment.”
CLAUS
1. Passarel·la elevada per a vianants
El comú construirà una passarel·la que sobrevoli el jaciment perquè tothom el pugui contemplar. La infraestructura estarà feta l’any que ve.
2. Habilitació de la roureda com a parc natural
Andorra la Vella netejarà el sotabosc de la roureda, de 6.000 metres quadrats, i adequarà l’espai com a parc natural públic.
3. Pla de conservació del jaciment
El Govern es compromet a elaborar un pla de conservació del jaciment, el qual inclourà la museïtzació de l’espai.