REPORTATGE

On més brillen les estrelles

La Massana obté el reconeixement com a destinació turística i de reserva de la Fundació Starlight, l’ONG de referència internacional en la protecció del cel fosc.

Vista del cel des del coll de la Botella.ALEIX ROIG

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La Massana té un dels millors cels per contemplar les estrelles del sud d’Europa. L’afirmació no és gratuïta. Resum les conclusions dels auditors de la Fundació Starlight –l’organització no governamental de referència en l’àmbit internacional en la protecció del cel fosc– després de la visita de treball que van fer al novembre per avaluar in situ la candidatura presentada perquè la parròquia sigui reconeguda com a destinació astroturística. La fundació ja ha fet arribar l’informe favorable al comú i s’espera que l’entrega oficial de la certificació pugui fer-se a començament de l’any que ve. Ja es pot anunciar, doncs, que la Massana és destinació turística Starlight i el parc natural del Comapedrosa, reserva Starlight. En l’informe, l’organització destaca, entre d’altres, la qualitat del cel del coll de la Botella i el roc de la Sabina, a Arinsal.

L’obtenció del reconeixement obre moltes oportunitats de desenvolupament turístic. “És una activitat que ens permet aprofundir en la desestacionalització perquè es pot fer tot l’any”, va apuntar ahir la cònsol major, Olga Molné, en la roda de premsa per anunciar l’obtenció dels certificats. Per la seva part, el conseller de Turisme, Comerç i Dinamització, Josep Maria Garrallà, va revelar que a l’abril el comú posarà en marxa un curs de guia astroturístic amb l’objectiu que a l’estiu aquests professionals ja puguin començar a oferir els seus serveis. “Col·laborarem amb els restaurants, hotels i comerços en propostes d’astroturisme, com ara sopars temàtics i rutes guiades sota els estels”, va afegir el conseller.

La Massana “ho té tot” per esdevenir una destinació de referència per contemplar els astres. “Es calcula que el 10% de la població mundial té interès en l’astronomia, però el 80% dels europeus no poden veure les estrelles a la nit perquè viuen en una ciutat amb molta contaminació lumínica. Si a això hi afegim que en un radi de 200 quilòmetres trobem ciutats importants, com Barcelona i Tolosa, i que Andorra disposa d’infraestructures turístiques consolidades, podem concloure que el potencial de la Massana per atraure visitants interessats en l’astroturisme és impressionant”, va detallar Aleix Roig, expert en el sector. Garrallà va afegir que l’astroturista és un perfil amb un poder adquisitiu per sobre de la mitjana, conscient de la importància de conservar l’entorn natural i amb curiositat per la ciència i la cultura.

Un dels aspectes que van valorar els auditors de la Fundació Starlight és que l’enllumenat públic de la Massana és respectuós amb l’entorn natural i la salut de les persones, ja que la llum que emeten, de tons càlids, no interfereix en els cicles vitals, cosa que sí que fan els tons freds. “El label Starlight també és un compromís per millorar l’eficiència de l’enllumenat públic”, va assegurar el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sergi Gueimonde.

tracking