rEPORTATGE

La nova Santa Coloma

La transformació urbanística impulsada pel comú al sud de la parròquia ha canviat la cara a la que fins ara era la “gran oblidada” de la capital.

Punt on l'avinguda d'Enclar enllaça amb la de Santa Coloma.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Santa Coloma és el nucli de població de la parròquia d’Andorra la Vella que ha experimentat una transformació més profunda en els darrers sis anys. D’ençà de l’arribada de la cònsol major, Conxita Marsol, al comú de la capital el poble ha canviat de dalt a baix. “Santa Coloma era la gran oblidada i en els últims anys ha esdevingut una zona de referència”, va afirmar ahir la mandatària en declaracions al Diari.

En el primer mandat de Marsol –2016-2019–, la intervenció comunal a la zona va centrar-se en la part baixa de l’avinguda Santa Coloma i l’inici de l’avinguda d’Enclar. Les obres i projectes que s’hi van posar en marxa tenien, a grans trets, dos grans objectius: solucionar els problemes recurrents d’inundacions i fer més amables els carrers.

Cal recordar que fa sis anys, a Santa Coloma, les aigües residuals i les pluvials es desguassaven per un únic tub. És per això que en episodis de pluges intenses la canalització no podia absorbir la quantitat d’aigua acumulada i la tornava a expulsar a la superfície. El desplegament de la xarxa separativa a Santa Coloma va suposar una inversió de més de tres milions d’euros i les obres van allargar-se tres anys.

El segon dels projectes més importants que van portar-se a terme en el primer mandat de Marsol va ser l’adequació d’una rambla de gairebé un quilòmetre i mig de llargada amb voravies molt més amples –en alguns trams de fins a vuit metres– al llarg de les avingudes de Santa Coloma i d’Enclar. Les obres van permetre guanyar un metre d’amplada per la dreta i quatre més per l’esquerra i construir-hi un carril destinat als ciclistes separat de la calçada, així com un nou enllumenat, una mitjana enjardinada i àrees verdes.

En el segon mandat de Marsol les actuacions s’han concentrat a l’avinguda d’Enclar i als entorns de l’Espai Columba fins a la rotonda de la Margineda, i han consistit en l’eixamplament de voravies i en la millora de la xarxa de clavegueram. La remodelació d’aquest tram, d’uns 700 metres, ha permès transformar la via en un carrer més urbà que fomenta el passeig dels ciutadans. És per això que ha incorporat una mitjana arbrada que separa les dues direccions de circulació i s’hi ha reduït la velocitat màxima permesa a 50 quilòmetres per hora. La reforma de l’avinguda d’Enclar també ha inclòs la construcció de la xarxa separativa d’aigües pluvials i residuals a la zona.

La propera intervenció que es farà a Santa Coloma serà la construcció d’una passarel·la des d’on es podrà contemplar el jaciment arqueològic de la Margineda i l’adequació de la roureda adjacent, d’uns 6.000 metres quadrats, com a parc públic.

Els projectes que el comú ha impulsat a Santa Coloma no acaben aquí. Cal afegir-hi, entre d’altres, la remodelació del carrer de la Plana, on van ampliar-se les voravies i va construir-se la xarxa separativa d’aigües; la construcció del parc de la Serradora, equipat amb un skateparc de 700 metres quadrats; la substitució del paviment de cautxú del passeig del riu, que estava malmès per l’ús; l’adequació d’un aparcament comunal d’una quarantena de la places a l’encreuament de l’avinguda d’Enclar amb el carrer Roureda de Malneu; l’obertura d’una zona esportiva a Prat Salit, projecte guanyador dels pressupostos participatius, i la construcció del parc fluvial, de 2.500 metres quadrats, en un terreny on també s’ha habilitat un aparcament dissuasiu d’un centenar de places. Aquest espai és la llavor d’un gran parc al sud de la parròquia, d’una extensió semblant al Parc Central, que es desenvoluparà els propers anys.

tracking