Els treballs d'excavació dels pisos socials començaran l'any vinent

El comú està enllestint els detalls del plec de bases del concurs per poder-lo publicar aviat al BOPA i adjudicar-lo

Vista d'una de les galeries interiors de l'immoble.COMÚ D'ESCALDES-ENGORDANY

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El comú d’Escaldes-Engordany preveu adjudicar els treballs d’excavació dels pisos comunals de lloguer a preu assequible al començament de l’any que ve. La corporació, segons va confirmar en declaracions al Diari la cònsol major escaldenca, Rosa Gili, està enllestint els detalls del plec de bases del concurs per poder-lo publicar aviat al Butlletí Oficial del Pincipat d’Andorra (BOPA). “La voluntat del comú és aprovar el concurs d’aquí poc perquè l’excavació comenci al més aviat possible”, va afirmar Gili. La previsió de la corporació és que els treballs d’excavació s’allarguin uns mesos. Durant aquest període l’equip de govern acabarà de perfilar el projecte d’edifici de pisos socials, que es construirà en una parcel·la que hi ha al número 60 de l’avinguda del Pessebre.

D’altra banda, Gili va mostrar-se convençuda que la manca d’espais al país per abocar terres –situació provocada arran del tancament, a finals d’octubre, de l’abocador de Beixalís, a la Massana– interfereixi negativament en el projecte. “No em fa patir especialment”, va assegurar la mandatària. Gili va recordar que el comú de Sant Julià de Lòria està decidit a ampliar en 400.000 metres cúbics la capacitat de l’abocador de la Rabassa i va assenyalar que el del Maià, al Pas de la Casa, reobrirà, com cada any, tan aviat com pugin les temperatures i es fongui la neu a la primavera. La cònsol major va reiterar, a més, que el comú d’Escaldes-Engordany sempre ha estat disposat a col·laborar amb la resta de corporacions comunals per trobar una solució al problema, però la parròquia no pot acollir un abocador o un magatzem temporal de terres “perquè no té espais” on ubicar-los.

Tot i que Gili encara no vol confirmar-ho perquè vol aprofitar els mesos vinents per acabar de polir el projecte final, tot apunta que la fórmula definitiva per tirar endavant els pisos és que sigui el mateix comú qui es faci càrrec de la inversió. Aquesta, si més no, és l’opció preferida de la cònsol, tot i que l’agost del 2021, en la roda de premsa en què va anunciar la intenció del comú de construir un edifici de pisos socials, es decantava per adjudicar a una empresa privada la construcció i l’explotació de l’immoble. La bona situació financera del comú és un dels factors que han decantat la balança a favor de l’opció que la gestió dels pisos sigui 100% pública. El grup de la minoria, per la seva part, sempre ha defensat que la corporació escaldenca no hauria d’anar per lliure i col·laborar amb el Govern per fer realitat el projecte.

L’edifici d’habitatges a preu assequible que el comú projecta a l’avinguda del Pessebre transformarà l’entorn on se situa, segons es desprèn del projecte guanyador del concurs convocat pel comú, signat pels arquitectes Pere Cervós i Ricard de Deus, de Causa Estudi. Concretament, l’immoble generarà una plaça pública a l’altura del carrer i una connexió per a vianants a través d’escales i un ascensor entre l’avinguda del Pessebre i el carrer Hortalets de Guem.

L’edifici tindrà 39 pisos –sis estudis d’una habitació, 16 habitatges de dues habitacions, sis habitatges de tres habitacions, set habitatges de dues habitacions per a la gent gran i quatre habitatges d’ús compartit. Tots els pisos tenen terrassa i aparcament. Al voltant de la plaça hi haurà els espais comuns, com ara una bugaderia, sales polivalents o espais d’esbarjo.

Tot el projecte s’articula a través d’un atri i la plaça interior. A més, s’utilitza l’atri per recollir l’energia a l’hivern i dissipar-la a l’estiu. També destaca el fet que tots els pisos disposen dels mateixos espais.

El projecte guanyador té un cost estimat d’uns 7,2 milions d’euros.

CLAUS

1 L’excavació començarà l’any vinent

Els treballs d’excavació, previs a la construcció dels pisos socials, començaran l’any vinent. El comú adjudicarà les obres aviat.

2 Gili no pateix per la manca d’abocadors

La cònsol major està convençuda que la manca d’espais on abocar la runa no interferirà negativament en el projecte.

3 Un projecte finançat pel comú

Tot i que encara no s’ha tancat la fórmula final, el més probable és que sigui el comú qui assumeixi la inversió necessària per al projecte.

tracking