El comú inverteix 34 milions en tres anys i el deute augmenta el 51%
La corporació reserva un partida de 4,3 milions d’euros el 2023 per enllestir les obres del nou parc de l’Ossa
El comú d’Encamp haurà invertit, quan acabi el present mandat (2020-2023), un total de 34 milions d’euros. En aquest mateix període, i si es compleixen les previsions de la corporació en el pressupost per a l’any que ve, l’endeutament haurà passat de 13,3 milions a 20,1 milions d’euros. És a dir, que en tres anys haurà experimentat un augment del 51%. Tot i aquest increment, l’endeutament a 31 de desembre del 2023 encara se situarà molt per sota del màxim permès per la Llei de finances comunals, ja que suposarà el 75% de la mitjana d’ingressos dels darrers tres anys. Cal recordar que la legislació vigent estableix que aquesta xifra no pot superar el 200%.
El pressupost per al 2023 –aprovat ahir en consell de comú amb els vots a favor de la majoria i de la consellera d’Agrupament Encampadà i el vot en contra dels dos representants del grup del PS+independents– preveu 8,7 milions d’euros en inversions. Pràcticament la meitat d’aquest import (4,3 milions) es destinarà a enllestir el nou parc de l’Ossa i es tracta d’un projecte plurianual adjudicat el 2021. Els comptes també reserven gairebé un milió d’euros per a la construcció del vial d’accés al Centre residencial en alçada medicoesportiu d’Andorra (Cramea), uns 900.000 per a l’ampliació del complex esportiu –el projecte, plurianual, va adjudicar-se el 2021– i uns 250.000 euros per remodelar i rehabilitar el nucli de les Bons. La majoria de la resta de partides, d’un import inferior, són projectes de millora d’infraestructures.
El pressupost per a l’any que ve és de 34,3 milions, l’1,8% menys que el del 2022. Tot i que va admetre que hi ha “una dosi de realisme” si es tenen en compte els d’exercicis precedents, en què “hi va haver inversions que van superar el doble de la seva previsió inicial” i “hi havia un fort desgavell pressupostari”, el conseller socialdemòcrata David Ríos va demanar una exercici de “contenció” a la majoria.
Ríos va assenyalar que els ingressos derivats dels impostos a la construcció “han permès quadrar els números de les despeses de la majoria”. El representant del PS+independents va recordar la “moratòria encoberta” a la construcció impulsada per l’executiu i va fer una petició al comú encampadà: més control de la despesa.
ELS IMPOSTOS I LES TAXES, CONGELATS
El comú no apujarà impostos, taxes i preus públics com el foc i lloc, l’impost sobre la propietat immobiliària, la franja baixa del consum d’aigua, els tiquets de rotació dels aparcaments, el transport comunal a la demanda i les activitats esportives i per a la gent gran, entre d’altres. El preu de la resta d’impostos, tributs i preus públics sí que s’actualitzarà. L’increment serà del 5% de mitjana, per sota de la previsió d’augment de l’IPC. La cònsol major, Laura Mas, va afirmar que aquesta decisió s’ha pres per mantenir el poder adquisitiu dels ciutadans davant la conjuntura econòmica actual”.
TERCERA MORATÒRIA ALS PARCS SOLARS
En el consell de comú va aprovar-se una nova moratòria, de 12 mesos de durada, a la construcció de parcs fotovoltaics a la parròquia. És la tercera en dos anys i les dues primeres van ser de sis mesos. En declaracions a la premsa, la representant d’Agrupament Encampadà, Esther Vidal, va explicar que la decisió s’ha pres perquè el reglament que ha de regular aquestes instal·lacions encara no s’ha enllestit. Vidal va demanar celeritat a la majoria perquè s’aprovi el text, “més necessari ara que mai”.