Sant Julià de Lòria
Naturland tanca l'any amb facturació rècord
La companyia millora les perspectives del pla de reestructuració i se situa el primer any en xifres del tercer
Naturland continua millorant els seus resultats econòmics. El parc lauredià tancarà l’exercici de 2022 –a falta de confirmar les últimes xifres– amb una facturació de 4,8 milions d'ingressos, que representa un 35,51% més que l'any passat i un 30% per sobre dels 3,7 milions del 2019. L'afluència ha estat de més de 106.600 persones, que suposen un 22% més que al 2021, i un nombre de dies d'esquí que ha pujat de 2.345 a 4.730. L'increment d'ingressos s'ha generat pel creixement del 10,89% del consum mitjà per visitant.
Així i tot, Naturland es manté en números vermells tot i que fonts de la companyia han explicat que les pèrdues s’haurien reduït a una quarta part de les registrades el 2021. En aquest sentit, des del comú es posa en valor les dades perquè el ritme de facturació del parc implica situar-se a xifres que estaven previstes, en el pla de reestructuració de Camprabassa, per aquí a dos anys, si bé tot just l’empresa es troba en el seu primer any d’aquest pla. En aquest sentit, cal recordar que l’aportació del comú de Sant Julià de Lòria al parc és de 400.000 euros, import inferior a les que es fan a l’escola bressol (amb una partida d’uns 450.000 euros) o al centre esportiu, on des del comú es transfereixen uns 480.000 euros.
Tanmateix, sí que és cert que el 2021 l’aportació de la corporació va ser de 500.000 euros, mentre que el 2018 i 2019 va ser d’1,4 i d’1,3 milions, respectivament.
D’altra banda, des del comú de Sant Julià de Lòria també es recorda la importància de mantenir actiu l’ecoparc perquè aquest permet donar feina a mig centenar de treballadors de forma fixa, a més dels lloc de treball temporal que es generen en els moments de més afluència turística.
En relació al pla de Camprabassa, el març de l’any passat el cònsol major de la parròquia, Josep Majoral, va assegurar que aquesta nova estratègia –que també va incloure la subscripció d’unes 180.000 accions de la companyia per un valor nominal que va arribar a 6,3 milions d'euros– “és una oportunitat que es dona a l'empresa perquè pugui fer reflotar el negoci i tornar el deute”. Així doncs, el líder comunal va calcular que l’entitat podria eixugar el deute en un interval d’entre 15 i 20 anys si se segueix el pla de negoci que va ser establert pels experts que va consultar el comú.
Una acció que permet des de llavors al comú controlar el progrés del destí turístic, així com garantir-ne la viabilitat i també el retorn del deute a través del consell d’administració.
Bon ritme de turistes
Més enllà del resultat econòmic de l’any passat de Naturland, des de la direcció del parc es va assegurar ahir que l’afluència de turistes aquests dies a la infraestructura està sent positiva. Tot i la falta de nevades de les darreres setmanes, des de Naturland es va assegurar que s’han pogut obrir les pistes amb normalitat i amb un estat de la neu bo. Una situació que xoca de ple amb altres estacions d’esquí nòrdic situades al Pirineu català o francès, que no han pogut obrir, provocant un efecte crida d’aquest turisme.
Durant el passat pont de desembre, Naturland va informar de pics de fins a 800 visitants durant els dies de més afluència. Segons la companyia, aleshores es van registrar mitjanes de 600 visites diàries.