Tradicions

La capital prepararà 5.000 racions d'escudella

La celebració recupera l'àpat popular a la plaça Guillemó després dels dos anys de pandèmia

Escudellaires i membres del comú de la capital en la celebració del 2020Arxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andorra la Vella recupera la celebració popular de l'escudellada de Sant Antoni dimarts vinent a la plaça Guillemó després de dos anys d'interrupció per les restriccions sanitàries de la pandèmia de la covid, segons ha anunciat la corporació. La confraria d'escudellaires, amb la col·laboració del comú, distribuirà unes 5.000 racions de manera gratuïta, una mica més del que és habitual "perquè hi haurà una fogaina més cedida per un dels impulsors de l'escudellada: l'ex-cònsol d'Andorra la Velal, Antoni Puigdellívol, que va morir el gener del 2021", indica el comú.

El repartiment de racions comencarà a les 13 hores i mitja hora abans es farà de rebuda dels nous escudellaires que entren a la confraria i es farà l'entrega d'armilles, davantals i culleres. El col·lectiu compta amb uns 80 escudellaires i per ser membre de l'entitat cal haver participat en l'elaboració de tres escudelles.

L'elaboració de l'àpat s'iniciarà dilluns a la tarda amb la preparació del mondongo, és a dir, trinxar la verdura i preparar la vianda. La confraria ha previst posar a l'escudella 130 quilos de botifarra negra, 85 de botifarra blanca, 100 quilos de bringuera i de careta, 60 de vedella i més de 50 de gallina, segons detalla el comú. També hi portarà 100 quilos de mandonguilles, 200 de patates, 30 d'arrós i fideus, 65 de col, 40 de porro i api, 40 de carbassa, 30 de pastanagues i uns 20 quilos de mongetes i cigrons.

L'encesa de les deu fogaines es farà dimarts a les cinc del matí a la plaça Guillemó amb més de 1.500 litres d'aigua per preparat el plat tradicional que es distribuirà acompanyat de pa moreno i vi negre, uns 140 litres.I de postres els assistents podran gaudir d'una ració dels 160 tortells de Sant Antoni que es repartiran.

La confraria vendrà un any més el plat commemoratiu de l'escudellada que en aquesta edició del 2023 està dedicat al 25è aniversari de l'agermanament de la capital amb Foix. El preu serà de 8 euros i els plats es podran adquirir al Centre cultural La Llacuna.

tracking