La capital recupera la festa de l'escudella de Sant Antoni
Torna l’àpat popular a la plaça Guillemó després de la pandèmia
Andorra la Vella recupera la celebració popular de l’escudellada de Sant Antoni dimarts vinent a la plaça Guillemó després de dos anys d’interrupció per les restriccions de la pandèmia. La confraria d’escudellaires, amb la col·laboració del comú, distribuirà unes 5.000 racions de manera gratuïta, una mica més del que és habitual “perquè hi haurà una fogaina més cedida per un dels impulsors de l’escudellada: l’excònsol d’Andorra la Vella Antoni Puigdellívol, que va morir el gener del 2021”, va explicar el comú en un comunicat.
El repartiment de racions començarà a la una. Mitja hora abans es farà de rebuda dels nous escudellaires que entren a la confraria i es farà l’entrega d’armilles, davantals i culleres. El col·lectiu compta amb uns 80 escudellaires i per ser membre de l’entitat cal haver participat en l’elaboració de tres escudelles.
L’elaboració de l’àpat s’iniciarà dilluns a la tarda amb la preparació del mondongo, és a dir, trinxar la verdura i preparar la vianda. La confraria ha previst posar a l’escudella 130 quilos de botifarra negra, 85 de botifarra blanca, 100 quilos de bringuera i de careta, 60 de vedella i més de 50 de gallina. També portarà 100 quilos de mandonguilles, 200 de patates, 30 d’arròs i fideus, 65 de col, 40 de porro i api, 40 de carbassa, 30 de pastanagues i uns 20 quilos de mongetes i cigrons.
L’encesa de les deu fogaines es farà dimarts a les cinc del matí a la plaça Guillemó amb més de 1.500 litres d’aigua per preparar el plat tradicional, que es distribuirà acompanyat de pa moreno i vi negre. I de postres els assistents podran gaudir d’una ració dels 160 tortells de Sant Antoni que es repartiran.