rEPORTATGE

Fam d'escudella

Milers de ciutadans gaudeixen de l’àpat tradicional de Sant Antoni a Andorra la Vella, Escaldes, la Massana i el Pas després de dos anys de pandèmia.

La plaça dels Dos Valires d'Escaldes, ahir plena de gent.

La plaça dels Dos Valires d'Escaldes, ahir plena de gent.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

ndorra la Vella, Escaldes-Engordany, la Massana i el Pas de la Casa van recuperar ahir l’escudella de Sant Antoni, després de dos anys en què l’àpat tradicional va suspendre’s arran de la pandèmia.

La plaça Guillemó de la capital va omplir-se al migdia de gom a gom. Malgrat l’amenaça de precipitacions i el fred, centenars de ciutadans no van dubtar a fer cua per gaudir del brou i la vianda que des de la matinada van preparar els membres de la Confraria d’escudellaires d’Andorra la Vella. En total, van cuinar-se 130 quilos de botifarra negra, 85 de botifarra blanca, 100 de bringuera i de careta, 100 de mandonguilles, 60 de vedella i més de 50 de gallina. També van anar a parar a l’olla 200 quilos de patates, 30 d’arròs i de fideus, 65 de col, 40 de porro i d’api, 40 de carbassa, 30 de pastanagues, i 20 de mongetes i de cigrons. Tot plegat va servir per cuinar més de 3.000 racions, per a les quals van fer falta 1.500 litres d’aigua. El dinar va acompanyar-se amb pa moreno i vi negre, i de postres va servir-se el dolç típic del dia, el tortell de Sant Antoni.

Per preparar l’escudella van utilitzar-se deu fogaines, una més que els anys anteriors. Va cedir-la l’ex cònsol major d’Andorra la Vella i impulsor de l’escudellada Antoni Puigdellívol, que va morir el gener del 2021. La confraria va voler recordar-lo abans de començar a servir els plats. També es va fer memòria de Josep Anton Marquilló, que va ser president de la confraria, i d’Arnau Castellón, integrants del col·lectiu traspassats en els darrers anys.

La confraria té una vuitantena de membres. Ahir va fer-se la rebuda de tres noves escudellaires que han passat a formar-ne part, amb la tradicional entrega d’armilles, culleres i davantals: Teresa Fabra, Raquel Orellana i Remei Castillo. Hi tenen dret aquelles persones que han participat en l’elaboració de com a mínim tres escudelles.

A la Massana la festa va estar marcada per l’acte d’agermanament amb el poble català de Vidreres. Després de la missa tradicional a l’església de Sant Antoni de la Grella, va descobrir-se una escultura de Toni Cruz a la plaça de les Fontetes que vol ser un homenatge als escudellaires de la Massana i de Vidreres, on dimarts de Carnaval es cuina el ranxo, una vianda semblant a l’escudella. En total ahir van servir-se a la Massana unes 1.600 racions.

Al Pas de la Casa la degustació de la sopa –se’n van repartir unes 700 racions– va tenir lloc a la plaça de l’Església. Cal recordar que en els últims dos anys el comú va optar pel format stop lab.

L’Associació d’Amics del Pont dels Escalls, d’Escaldes, va organitzar de nou l’escudella de Sant Antoni a la plaça dels Dos Valires. El cap de Govern, Xavier Espot, veí de la parròquia, va assistir a l’escudellada, que va aplegar centenars de persones.

tracking