El comú podria assumir el cost dels dos blocs de pisos a preu assequible

La bona situació financera de la corporació, que ha reduït el deute a menys de la meitat en set anys, li permetria de pagar els projectes

Conxita Marsol rep el xec de 715.000 euros de les assegurances per l'incendi dels SerradellsComú ALV/Tony Lara

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El comú d’Andorra la Vella està disposat a assumir la construcció i la gestió dels dos projectes de pisos de lloguer assequible que està a punt de posar en marxa. Ho va assegurar ahir al matí a casa comuna la cònsol major, Conxita Marsol, en un esmorzar informatiu amb els mitjans de comunicació en què també va participar el cònsol menor, David Astrié. La “bona situació financera” del comú, que en els últims set anys ha reduït el deute a més de la meitat –ha passat de 42 milions a menys de 20 milions d’euros, una xifra equivalent al 40% de la mitjana d’ingressos dels últims tres anys–, permetria a la corporació de fer-se càrrec íntegrament de tots dos projectes.

Pel que fa a la iniciativa al barri de Ciutat de Valls, la mandatària va anunciar que el comú està acabant de tancar el plec de bases per treure a concurs la concessió per construir i explotar l’edifici. L’objectiu és que en les properes setmanes estigui enllestit i es pugui publicar. Marsol vol que sigui una concessió a llarg termini, d’una seixantena d’anys, tot i que si no hi hagués empreses interessades el projecte l’assumiria directament el comú. L’edifici disposaria d’una quarantena de pisos i d’un aparcament, que donarà servei tant als llogaters com als veïns del barri.

Sobre el projecte de pisos de lloguer regulat al Cedre de Santa Coloma, el comú n’assumirà la construcció i gestió, tot i que no s’ha descartat del tot la possibilitat de treure’l en concessió. L’edifici tindrà set plantes, una quarantena de pisos i mig centenar de places d’aparcament. A la vora s’hi farà una plaça pública. Com que es tracta d’un immoble que ja té l’estructura bastida, el bloc podria estar enllestit d’aquí a un parell d’anys. Marsol va apuntar, a més, que la corporació ha arribat a un acord amb la propietat privada de l’edifici adjacent per connectar l’aparcament amb el del futur immoble i poder-hi accedir des de l’avinguda d’Enclar.

En la trobada la cònsol major també va anunciar que el CAP del barri de Ciutat de Valls serà operatiu aquest any, ja que el projecte de construcció està enllestit i el Govern en licitarà les obres les properes setmanes. L’equipament donarà resposta a una demanda dels veïns.

Marsol va remarcar que el comú té la voluntat de continuar impulsant el transport públic. És per això que properament començarà una prova pilot, que s’allargarà fins a l’estiu, per reforçar les línies de bus comunal en zones residencials de la parròquia allunyades del centre que disposen de dos centres educatius: la Comella, on hi ha el British College, i el col·legi Sant Ermengol. Quan acabi la prova el comú n’analitzarà les xifres d’ús per decidir si amplia les línies actuals i amb quina freqüència. El 2022 el bus comunal d’Andorra la Vella va oferir 530.000 trajectes, 45.000 més que el 2021. La concessió vigent del servei es va posar en marxa el 2019. El bitllet senzill té un preu de 0,10 euros i és gratuït per als residents que disposen de l’abonament gratuït del bus nacional. El cost anual del servei és de 700.000 euros.

A mitja trobada amb els mitjans de comunicació Marsol va haver de sortir. Al cap d’uns cinc minuts va tornar a la sala amb una carta i un xec bancari de 715.000 euros a la mà. Els diners corresponen a la part d’indemnització per l’incendi al centre esportiu dels Serradells que quedava pendent de cobrar de la companyia d’assegurances. Aquest pagament completa la indemnització que el comú ja va rebre el gener del 2020, un fet que va permetre evitar anar als tribunals i avançar els treballs de reconstrucció de l’equipament, malmès a causa de l’incendi del novembre del 2018 i acabat de reconstruir del tot l’estiu del 2022.

CREIXEMENT DEL 40% DEL NOMBRE D'EMPRESES

El nombre de comerços registrats a la parròquia ha crescut el 40% en set anys. En xifres absolutes, n’hi ha 1.100 més ara que l’1 de gener del 2016, ja que s’ha passat d’unes 3.000 a gairebé 4.300. Segons Marsol, aquestes xifres demostren que les empreses “tenen confiança” en el futur de la parròquia perquè saben que hi ha “seguretat jurídica”. La cònsol major va afirmar que el factor clau en el creixement econòmic d’Andorra la Vella ha estat la transformació urbanística i les activitats de dinamització comercial impulsades pel comú, centrades en bona part en el centre històric.

TANCAMENT DE DOS PÀRQUINGS COMUNALS

El pàrquing comunal de Prada Casadet ha guanyat 180 places arran de l’enderroc de l’antiga plaça de braus, i n’ofereix un total de 350. Aquestes noves places compensaran, va afirmar Marsol, el tancament de l’aparcament de l’estació central, de 65 places, que deixarà de ser operatiu perquè els propietaris del terreny hi volen construir. L’aparcament de l’antic Camí Ral, de 70 places, tancarà perquè els titulars del terreny també hi volen edificar. L’alternativa seran les 100 places del pàrquing del Parc Fluvial, que serà convencional després de constatar la baixa demanda com a aparcament dissuasiu.

Marsol, ahir mostrant als periodistes una imatge de la parcel·la del Cedre.

tracking