rEPORTATGE

L'escudella més solidària

L’àpat tradicional lauredià no hauria estat possible sense la col·laboració dels ciutadans i les entitats públiques i privades que hi han participat desinteressadament aquest any.

La plaça de la Germandat es va omplir de ciutadans que volien degustar l'àpat.

La plaça de la Germandat es va omplir de ciutadans que volien degustar l'àpat.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Ahir a primera hora del matí van tornar a fumejar les fogaines de la Germandat de Sant Sebastià. “Fins a última hora ningú tenia clar que l’escudellada es pogués tornar a fer”, va admetre en declaracions als mitjans de comunicació el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral. El mandatari va recordar que l’àpat tradicional va celebrar-se per última vegada fa tres anys. En aquest sentit, Majoral va assenyalar que la pandèmia, que va obligar a suspendre’l el 2021 i el 2022, i “sobretot” l’incendi, el novembre passat, del Centre Cultural i de Congressos Lauredià, clau en la logística de l’escudellada, han fet molt difícil que l’aplec s’hagi pogut tornar a organitzar.

Si les fogaines han pogut tornar a fumejar aquest any a la plaça de la Germandat és perquè, com va remarcar el cònsol major, “Sant Julià de Lòria és una parròquia solidària”.

Els fets ho demostren. Fins aquest any l’escudella es preparava al Centre Cultural. Perquè la festa no s’hagués de suspendre arran de l’incendi un propietari privat va cedir un terreny situat a la plaça de la Germandat perquè els escudellaires hi instal·lessin les fogaines. A més, va assenyalar Majoral, l’escola francesa va obrir les portes a l’organització perquè pogués utilitzar la cuina del centre educatiu per preparar les viandes la tarda de dijous. “Fins i tot els operaris que treballen en l’obra del Centre Cultural s’han ofert a ajudar la Germandat a treure material que hi tenia guardat i que necessitava per preparar l’escudella”, va explicar el màxim responsable de la corporació. Per la seva part, el president de la Germandat de Sant Sebastià, Enric Naudi, va afirmar que “sense la col·laboració dels treballadors del comú l’escudellada no hauria estat possible”.

Una gentada va omplir ahir a partir de dos quarts d’una del migdia la plaça de la Germandat per tornar a degustar un dels plats més emblemàtics de la cuina andorrana d’hivern. En total van servir-se’n unes 2.200 racions. El cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, van acompanyar els membres de la majoria i la minoria del comú en l’àpat tradicional.

Redacció dels estatuts

El president de la Germandat de Sant Sebastià va informar en declaracions als periodistes que l’entitat està a punt d’enllestir la redacció dels estatuts. Naudi va recordar que la germandat, que actualment té uns 450 membres, és una organització que va néixer a final del segle XVIII. Tot i que el text que regularà el funcionament de la germandat a partir d’ara “conservarà alguns elements dels documents més antics”, Naudi va assenyalar que calia “posar-lo al dia” perquè “farà més àgils” les transaccions amb les administracions públiques i altres entitats privades.

tracking