interparroquial

Els comuns tenen dubtes sobre les indicacions per als estudis de càrrega

Alguns comuns alerten que la proposta no és prou clara, fet que podria portar a confusió i provocar ambigüitats

Edifici en construcció.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els criteris proposats pel Govern als comuns per elaborar els estudis de càrrega –els informes que hauran de fixar la capacitat màxima de creixement de les parròquies– han despertat dubtes entre algunes corporacions comunals. La queixa principal dels comuns és que la proposta de l’executiu no és prou clara, fet que, alerten, podria portar a confusió fins i tot els tècnics encarregats de redactar els informes o de supervisar-ne l’aplicació en els propers anys.

El Govern va fer arribar fa unes setmanes el primer esborrany amb les directrius que hauran de seguir els comuns per garantir la coherència entre els estudis de càrrega. Dijous va acabar el termini de què han disposat les corporacions per estudiar el text. L’executiu va comprometre’s a valorar les esmenes i els suggeriments de millora que hi han fet els comuns. Aquesta guia tècnica, de moment només un document de treball, desenvolupa els conceptes generals del decret 428/2022, aprovat pel consell de ministres l’octubre passat, de modificació de les directius d’ordenació.

El primer criteri que enumera l’esborrany de guia tècnica és la capacitat màxima de subministrament i distribució d’aigua potable. El text indica que els comuns hauran de disposar d’un estudi específic del recurs que en valori la disponibilitat i la pressió present i futura que haurà de suportar al llarg de l’any en funció de les necessitats estacionals, sempre garantint el manteniment del cabal ecològic.

El document també apunta que els comuns hauran de valorar la disponibilitat d’energia elèctrica pròpia i la de l’operador energètic a què estiguin abonats, així com la capacitat de distribució de cada zona actual i futura en funció del creixement urbanístic, al llarg de l’any i de forma esta­cional.

Un altre dels punts que s’hauran d’incloure en l’equació és la capacitat màxima de la xarxa viària que accedeix a la parròquia i que hi discorre, tant de caràcter general com secundari, per conservar un nivell de servei que no arribi a situacions habituals de congestió diàries ni setmanals.

D’altra banda, el text indica que s’haurà de valorar la capacitat màxima de conducció i de depuració d’aigües residuals. Els estudis de capacitat de càrrega hauran de definir les zones que es volen tractar mitjançant el sanejament col·lectiu o autònom, així com l’evolució prevista de la xarxa de depuració tenint en compte el desenvolupament urbanístic autoritzat i per auto­ritzar.

Els informes hauran de considerar les capacitats màximes de transport i tractament de residus sòlids i de les infraestructures corresponents, en particular del Centre de Tractament de Residus i de les deixalleries, d’una banda, i de deposició de terres i de pedres, de l’altra.

Finalment, la guia tècnica fa esment a la capacitat màxima de població escolar que pot ser escolaritzada a la parròquia en centres escolars d’educació infantil, primària i secundària. En aquest punt el document puntualitza que la càrrega de població escolar que pot ser escolaritzada “no pot ser avaluada parroquialment”.

UN ANY PER REDACTAR ELS INFORMES

Els comuns disposen d’un any per redactar els estudis de capacitat de càrrega. Aquests informes només es podran aprovar amb el vistiplau del Govern. Mentre els estudis no estiguin elaborats i aprovats, però, les llicències d’edificació quedaran condicionades a l’obtenció d’un informe favorable per part dels ministeris que tinguin les competències d’Urbanisme i Medi Ambient. Quedaran exclosos d’aquest requisit els edificis per a habitatge unifamiliar i els destinats a lloguer.

tracking