El pressupost manté la pressió fiscal i no genera més deute

Els comptes equilibrats entre ingressos i despeses pugen a 20,2 milions d’euros, el 16% menys que el 2022

El pont tibetà de la Vall del Riu de Canillo.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El consell de comú de Canillo va aprovar ahir al migdia, amb els vots a favor de la majoria i en contra de la minoria, el pressupost per al 2023. La corporació preveu tancar l’any amb uns comptes equilibrats entre ingressos i despeses de 20.240.504 euros, xifra que en termes percentuals suposa una disminució del 16,2% en comparació amb el pressupost del 2022.

Els comptes per a aquest any no incrementen la pressió fiscal ni als ciutadans ni a les empreses de la parròquia, tot i que sí que ajusten els sous dels treballadors del comú a la inflació. Tampoc generen nou endeutament. La previsió del comú és tancar el 2023 amb un deute de 4.231.483 euros, xifra que equival al 29% de la mitjana d’ingressos de la corporació dels darrers tres anys. Segons la Llei de finances comunals, el màxim permès és del 200%. Tot i això, el Tribunal de Comptes va establir per a aquest any l’objectiu que l’endeutament del comú de Canillo no superi el 52%.

Pel que fa a la previsió d’ingressos, destaca l’increment de la partida d’impostos directes. Aquesta xifra passa, en relació amb el pressupost del 2022, de 849.000 a 2.212.238 euros. En termes percentuals, experimenta un augment del 161%.

En l’exposició del pressupost, la consellera de Finances, Begoña Rubio, va assenyalar que l’impuls a l’alça de la partida d’impostos directes s’explica, sobretot, per la previsió d’augment de la recaptació pels impostos derivats de la construcció. En el capítol d’ingressos també cal apuntar la importància de la partida corresponent a l’aportació del Govern. Aquest import serà de 6.160.000 euros, el 15% més que el del 2022, que va pujar a 5.350.880 euros.

La suma de les dues partides, la d’impostos directes i la de l’aportació del Govern, sumen gairebé la meitat del pressupost d’ingressos. En el debat posterior a l’exposició dels comptes la minoria va alertar d’aquest fet i va assenyalar que és urgent que el comú trobi vies alternatives de desenvolupament al turisme i la construcció per diversificar l’economia de la parròquia.

Per la seva part, el cònsol major, Francesc Camp, va afirmar que “el camí a seguir”, si més no “a curt i a mitjà termini”, és el creixement econòmic gràcies a les “activitats d’oci i turístiques”. Camp va recordar que diversificar les fonts d’ingressos de l’economia andorrana “no és un repte fàcil” i va puntualitzar que aquest objectiu l’ha d’assumir el Govern més que no pas els comuns.

UNS COMPTES QUE DESTAQUEN PER LES INVERSIONS EN INFRAESTRUCTURES

Pel que fa a les despeses, el pressupost destaca per les inversions previstes en infraestructures. Cal fer referència, en aquest sentit, a l’embelliment dels centres històrics de Soldeu (600.000 euros) i de Canillo (500.000 euros), així com a l’eixample de les carreteres de Meritxell (850.000 euros), de Prats (150.000 euros) i de Ransol (100.000 euros). També hi ha una partida de 600.000 euros per construir parcs, places, voravies i fonts als veïnats. El comú, a més, farà millores a les xarxes d’aigua potable i a les d’aigües residuals i pluvials. A la primera invertirà mig milió d’euros, el 33% més que l’any passat, mentre que a les segones hi destinarà 250.000 euros, el 150% més que el 2022. També s’encarregaran estudis per avaluar la capacitat hídrica i l’aprofitament de la biomassa. En l’àmbit social destaca la construcció del nou centre d’atenció primària del Prat del Riu. Es tracta d’una inversió plurianual (aquest any s’hi destinaran 375.000 euros i n’hi ha 650.000 de previstos per al 2024). Aquesta obra permetrà cobrir les necessitats mèdiques de la parròquia.

EL PONT TIBETÀ REOBRIRÀ AL MAIG

Durant la sessió Camp va anunciar que el pont tibetà de la Vall del Riu reobrirà el primer de maig. El pressupost preveu que el pont tibetà i el mirador del Roc del Quer assoleixin una facturació en la propera temporada turística d’estiu d’1,2 milions d’euros. Aquests diners, va apuntar el cònsol major, permetran mantenir els impostos i cobrir la caiguda d’ingressos arran del final de la cessió del Forn a Ensisa, pel qual la societat ha pagat al comú 751.000 euros anuals en els últims 20 anys.

tracking