rEPORTATGE

La gresca torna als carrers

La rua conjunta d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, en què van participar vuit carrosses i unes 300 persones, va omplir ahir l’eix comercial principal de les parròquies centrals.

La gresca torna als carrersT. LARA/ COMÚ ALV

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els carrers i places principals d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany van tornar-se a omplir ahir a la tarda de música, ball i gresca. I, sobretot, de disfresses. De les més clàssiques a les més insòlites i extravagants. D’això es tracta: de deixar la vergonya i les pressions quotidianes ben tancades a casa, d’unir-se al frenesí de la multitud i passar-s’ho bé.

La desfilada –organitzada conjuntament per les dues parròquies centrals– va començar a les sis de la tarda al Parc de la Mola d’Escaldes-Engordany, just al davant de casa comuna. La rua, en què van participar un total de vuit carrosses, va baixar en direcció a Andorra la Vella pels carrers de la Constitució i del Parnal i l’avinguda de les Escoles per desembocar a l’eix comercial de les avingudes Carlemany i Meritxell. Al llarg del recorregut, les carrosses van llançar confeti de colors a la gentada que omplia els carrers.

La rua va seguir avinguda Meritxell amunt fins a la plaça Guillemó, ja al centre històric de la capital, i va acabar a la plaça Príncep Benlloch. Tot seguit, hi va haver una botifarrada per a tots els participants en la desfilada, a la plaça del Poble, i les comparses que van participar en el concurs de coreografies de la rua de Carnaval van oferir un espectacle a l’auditori del Centre de Congressos.

El concurs va mantenir aquest any les dues categories de premis. La de comparses, amb premis de 550 euros (primer), 400 euros (segon), 300 euros (tercer), 250 euros (quart) i comparsa més familiar (250 euros). I la de coreografies, amb premis de 350 euros (primer), 300 euros (segon) i 250 euros (tercer). El premi a la comparsa familiar ha estat dotat aquest any amb 250 euros.

El judici i la crema del Carnestoltes tindran lloc dimarts, a les set de la tarda, a la plaça Coprínceps, a Escaldes. És previst que hi actuïn l’Esbart Santa Anna d’Escaldes-Engordany i l’Esbart Dansaire d’Andorra la Vella. Cal recordar que el programa del Carnaval conjunt d’aquest any inclou un espectacle per als més menuts, demà a la sala d’actes del comú d’Escaldes a dos quarts de sis de la tarda.

Una altra de les rues de Carnaval més destacades (i més tradicionals) del país va ser la dels Arlequins de Canillo, que va arrencar pels volts de les quatre de la tarda. Acompanyats de la Canillo’s Band Tocant, els arlequins van fer la penjada del rei Carnestoltes a l’antic edifici del comú. La desfilada va acabar amb un sopar de germanor i un concurs de disfresses a l’edifici Perecaus.

ENCAMP 'PENJA' EL CÒNOL MAJOR

El Carnaval d’Encamp va iniciar ahir al matí el programa d’activitats familiars amb la tradicional penjada del rei Carnestoltes, que aquest any va ser la cònsol major de la parròquia, Laura Mas. L’acte va començar a les dotze del migdia a la plaça del Consell i, com és tradició, va ser marcat per la sàtira social i política. Una de les novetats va ser la participació de dones en la representació de la penjada. Fins ara, l’acte s’havia representat únicament per homes i, tal com va destacar Mas, “que hi hagi aquest canvi és important”. L’esdeveniment va finalitzar amb la tradicional traca i el ball de l’Esbart Sant Romà, que va guanyar-se l’aplaudiment de tots els assistents.

Les carrosses van destacar per la qualitat de les coreografies.

tracking