pressupostos
Sant Julià és el comú que més incrementa la despesa d'inversió
El capítol per finançar obres i altres projectes del pressupost de la corporació laurediana augmenta el 75% en un any
El comú de Sant Julià de Lòria és l’administració comunal que ha incrementat més la despesa d’inversió en el pressupost per a aquest any en relació amb els comptes del 2022. En efecte, si s’analitzen les xifres d’inversió previstes per al 2023 i per al 2022 de les set corporacions comunals, s’observa un augment interanual del 75% a la parròquia laurediana, molt per sobre del 65% de Canillo i del 60% d’Escaldes-Engordany. En termes absoluts, la despesa d’inversió del comú de Sant Julià de Lòria passa de 4.143.280 euros a 7.267.728 euros.
Segons apunta la memòria justificativa del pressupost per al 2023 de la corporació laurediana, adjuntada a l’ordinació del pressupost per al 2023 i publicada al BOPA, aquest augment del capítol d’inversió s’explica principalment per dos motius.
D’una banda, per finançar les obres de reconstrucció del Centre Cultural i de Congressos Lauredià, malmès en un incendi al començament de novembre de l’any passat. De l’altra, per la voluntat de la majoria actual de fer intervencions de millora i manteniment en les infraestructures de la parròquia, sobretot en la xarxa d’aigua potable i les carreteres secundàries. Cal remarcar que, d’un pressupost total de 21.648.636,93 euros, més del 10% –2.675.670 euros– correspon a la partida edificis i altres construccions, reservada per al Centre Cultural.
Tot i que podríem arribar a la conclusió que, en l’últim mandat –les properes eleccions comunals se celebraran el desembre d’aquest any–, les majories tenen pressa per fer les inversions que no han pogut tirar endavant durant els primers tres anys, les xifres expliquen una història diferent. Si bé quatre dels set comuns incrementen la despesa d’inversió en els pressupostos per al 2023 en relació amb el 2023 –Sant Julià de Lòria (75%), Canillo (65%), Escaldes-Engordany (60%) i la Massana (6%)–, Ordino, Encamp i Andorra la Vella la redueixen el 47%, el 23% i el 28%, respectivament.
En xifres absolutes, el comú que més diners preveu destinar a inversió aquest any és el de Canillo: 13.678.128 euros. La xifra suposa més de la meitat del pressupost consolidat –és a dir, el que inclou també els comptes del Palau de Gel–, que en total puja a 26.862.202 euros. El gros d’aquestes inversions, 5.420.928 euros, de fet, servirà per finançar les obres de millora de l’eficiència energètica de l’edifici del Palau de Gel i de construcció del nou parc aquàtic. Els treballs començaran a la primavera amb l’objectiu que estiguin enllestits al juliol, en plena temporada d’estiu.