parròquies

La plaça Major de Sant Julià continuarà sent un espai públic

S’arriba a un acord amb els propietaris de parcel·les per reduir-ne l’edificabilitat màxima i traslladar-la a altres espais

La plaça Major de Sant Julià de Lòria.COMÚ DE SANT JULIÀ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El procés administratiu iniciat fa més de dos anys pel comú de Sant Julià de Lòria per reparcel·lar els terrenys privats de la banda dreta de la plaça Major amb l’objectiu de preservar-la com a espai públic ha conclòs amb èxit. L’acord amb els propietaris s’ha traduït en una modificació urbanística aprovada en consell de comú que es publicarà dimecres de la setmana vinent al BOPA.

Segons va informar aquesta setmana en declaracions als mitjans el cònsol major lauredià, Josep Majoral, el pla d’ordenació i urbanisme parroquial (POUP) de Sant Julià de Lòria vigent actualment permet la construcció d’edificis de fins a set plantes d’alçada a tocar de l’avinguda Verge de Canòlich i de la plaça. Aquesta situació, va recordar el mandatari, feia que no es pogués descartar un eventual escenari futur en què la parròquia perdia “l’esperit de plaça Major” perquè els propietaris privats, amb la llei a la mà, decidien de fer-hi edificis més alts.

La voluntat del comú, va recordar el cònsol major, sempre ha estat de preservar al màxim la plaça Major com a espai per a tots els lauredians. Per assolir aquest repte la corporació va seguir una estratègia que el temps ha demostrat que és la guanyadora: “Sempre hem buscat l’acord amb els propietaris dels terrenys de la plaça per rebaixar les alçades i traslladar-les a un altre punt de la parròquia.”

L’entesa amb els propietaris s’ha fonamentat en aquest principi. És a dir, traslladar l’edificabilitat de les parcel·les que els tècnics d’Urbanisme del comú consideraven que desvirtuava l’entorn de la plaça a terrenys dels propietaris situats en altres punts de la parròquia. A tall d’exemple, Majoral va explicar que, si abans en una parcel·la es podien alçar set pisos i ara només quatre, els tres restants –o, en qualsevol cas, l’equivalent en volumetria– s’han sumat a l’edificabilitat que ja tenen els propietaris en altres zones de la parròquia. L’operació, va recordar el cònsol major, ha estat “llarga i complexa”, ja que ha comportat haver de completar “molts tràmits administratius”.

PERMUTA

Pel que fa a la parcel·la de casa Marfany, s’ha permutat per un terreny de propietat comunal situat en un altre punt de la parròquia allunyat del centre urbà. Com que en aquesta zona el pla d’urbanisme només hi permet de construir habitatges unifamiliars, el comú ha compensat el privat amb un terreny més gran. “S’ha verificat bé que el valor de l’un no sigui superior al de l’altre”, va recalcar el màxim responsable de la corporació. El procés ha estat constantment supervisat per tècnics experts en peritatge i té el vistiplau de les dues parts.

Totes aquestes operacions permetran al comú de guanyar un espai d’ús públic de què podran gaudir tots els ciutadans de la parròquia. Arran de l’acord amb els privats està garantit que el tram de l’avinguda Verge de Canòlich que toca a la plaça pugui mantenir entre tres i sis metres d’amplada i conservar l’accés al carrer Camp de Perot.

El proper repte que haurà d’assumir el comú –Majoral va apuntar que se n’haurà d’encarregar l’administració que surti de les urnes el desembre d’aquest any– serà “asseure’s a la taula amb els propietaris de les parcel·les de la banda esquerra de la plaça” amb l’objectiu d’arribar-hi a un acord que permeti conservar l’espai públic en aquesta zona. “S’hi hauran de negociar uns convenis semblants”, va apuntar Majoral. El cònsol major va afirmar que és “d’interès per a tot lauredià preservar la plaça Major” tal com és actualment. “Espero i desitjo que els propietaris del costat esquerre s’avinguin a fer-ho possible”, va assenyalar.

El projecte de reordenació de la volumetria de les parcel·les privades de la plaça Major, així com la millora de la permeabilitat i l’accessibilitat del front est d’aquest espai –punt també aprovat en consell de comú–, va ser declarat projecte d’interès nacional fa poc més d’un mes. El Govern defensa que la proposta del comú també té un vessant educatiu, ja que el nucli del poble és un campus universitari en ple procés de desenvolupament en què les places públiques poden jugar un rol rellevant.

CLAUS

1. Acord amb els propietaris de parcel·les

El comú ha tancat la negociació iniciada fa dos anys amb els propietaris de parcel·les de la plaça Major per reduir-ne l’edificabilitat.

2. Els deures pendents del proper cònsol

L’administració que surti de les urnes el desembre d’aquest any haurà d’arribar a un acord amb els propietaris dels terrenys de la banda esquerra.

3. Un projecte d’interès nacional

El Govern va declarar el projecte d’interès nacional fa poc més d’un mes. L’executiu el vincula al desenvolupament del campus universitari.

tracking