rEPORTATGE

Malestar per la retirada de pilars de pedra seca a Sant Joan de Caselles

La decisió de govern de treure els pilars de pedra seca que hi havia fins ara a l’exterior de Sant Joan de Caselles i substituir-los per una barana provoca malestar entre els veïns.

Un dels pilars de l'exterior de Sant Joan de Caselles.ARXIU PARTICULAR

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La decisió de Govern de treure els pilars de pedra seca que hi havia fins ara a l’exterior de l’església romànica de Sant Joan de Caselles, a Canillo, i substituir-los per una tanca metàl·lica ha despertat malestar entre alguns veïns de la zona. Consideren, segons van explicar aquesta setmana al Diari, que aquests elements formaven part de la idiosincràsia de l’entorn de l’església. “Per la seva forma cilíndrica coronada d’una llosa de pissarra els pilars em recordaven el campanar de l’església de Santa Coloma”, va afirmar un dels veïns que va posar-se en contacte amb aquesta publicació.

Els pilars van començar-se a retirar dijous passat en el marc dels treballs d’il·luminació i adequació dels espais interiors i exteriors de l’església de Sant Joan de Caselles. Aquest veí assegura que va posar-se en contacte amb el ministeri de Cultura i Esports, l’organisme administratiu impulsor de les obres, el qual va confirmar-li que el projecte preveu que es retirin tots els pilars cilíndrics de pedra seca de la zona. La intervenció actualment en marxa va adjudicar-se a mitjan desembre del 2022 per un import de 131.882,69 euros. El termini d’execució, segons l’edicte d’adjudicació publicat al BOPA, és de 16 setmanes. És a dir, que si es respecta el calendari les obres acabaran al maig.

Els veïns més mobilitzats contra el que consideren “la destrucció” d’un element arquitectònic que ja havia esdevingut, segons el seu parer, “característic” de l’entorn de l’església per la seva singularitat s’han posat en contacte amb les administracions implicades en l’obra, el Govern i el comú de Canillo, per mirar de fer pressió perquè els pilars no fossin eliminats. Tot i que van admetre que molt probablement tota la pressió que puguin fer no serveixi de res, asseguren que no poden quedar-se amb els braços plegats. Lamenten, i això ja és una reflexió de caràcter més general, que a Andorra hi hagi la tendència, tant a l’àmbit públic com al privat, de substitutir “les coses velles i boniques per d’altres potser més modernes, però més lletges”.

Tot i que el Diari no ha pogut comprovar quan van instal·lar-se els pilars, l’observació d’algunes fotografies i postals antigues permet comprovar que no hi eren abans dels anys seixanta, però sí cap a mitjan dècada dels setanta. Per tant, tot i que no són un objecte patrimonial de la categoria de l’església, sí que es pot considerar que per als veïns que hi han viscut tota la vida a la vora són un element entranyable.

CLAUS

1 Substitució dels pilars de pedra seca

Els pilars de pedra seca de l’exterior de Sant Joan de Caselles s’estan substituint per una tanca metàl·lica en el marc de les obres que hi fa el Govern.

2 El canvi no agrada a alguns veïns

Alguns veïns de la zona lamenten la pèrdua d’un element patrimonial que consideren singular.

3 Les obres s’acabaran al maig

Els treballs per millorar la il·luminació i adequar els espais interiors i exteriors de l’església es preveu que s’acabin al maig.

tracking