parròquies

El comú d'Ordino és el que preveu recaptar més per habitant per l'ITP

La parròquia alta estima que ingressarà 180 euros per resident de mitjana gràcies a l’impost de transmissions patrimonials

Vista del poble d'Ordino.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú d’Ordino és l’administració comunal que espera recaptar més per habitant aquest any pel concepte d’impost de transmissions patrimonials (ITP), segons es desprèn d’una anàlisi feta pel diari dels pressupostos comunals. La previsió de la corporació ordinenca és haver ingressat al cap de l’any un milió d’euros gràcies a l’ITP. És a dir, 180 euros per habitant de mitjana, si es té en compte que la població d’Ordino, segons les xifres actualitzades que publica regularment el departament d’Estadística, és de 5.426 persones. L’ITP s’aplica “a totes les transmissions de béns immobles i a les constitucions i les cessions de drets reals sobre aquests béns immobles”, tal com estableix l’article 2 de la Llei de l’impost sobre transmissions patrimonials immobiliàries. Per tant, és un bon indicador del mercat de la compravenda d’habitatge.

Si la cara de la moneda és Ordino, la creu és Sant Julià de Lòria. En efecte, el comú lauredià preveu que només ingressarà aquest exercici 0,3 milions d’euros per l’ITP. Amb una població total de 10.112 persones, aquesta xifra suposa una recaptació de 30 euros per habitant de mitjana.

En la segona posició del rànquing trobem una altra parròquia alta. El pressupost del comú de Canillo per al 2023 estima que l’ITP generarà 1,1 milions d’euros d’ingressos. Si es divideix aquesta xifra per la població –6.111–, la recaptació mitjana per habitant puja a 180 euros.

La Massana –la parròquia que, amb 1,608 milions d’euros, preveu ingressar més diners per l’ITP en termes absoluts– se situa en tercer lloc en recaptació per habitant (136 euros per una població total d’11.785 persones). Tot seguit, trobem Encamp (1,3 milions d’euros en total, és a dir, 100 euros per habitant per una població de 13.057 persones); Escaldes-Engordany (1,356 milions d’euros en total, 86 euros per habitant i una població de 15.737 persones), i Andorra la Vella, amb una previsió d’ingressos d’1,280 milions d’euros i una població total de 24.382 persones, dues xifres que, si es posen en relació, donen com a resultat 52 euros per habitant si es fa la mitjana.

La parròquia que ha augmentat més la previsió d’ingressos totals per l’ITP respecte de l’any passat és Ordino, ja que ha passat de 0,6 a un milió. L’increment, en termes percentuals, és del 67%.

Impost de transmissions patrimonials

tracking