Un error del comú deixa un ciutadà fora del cens electoral

El cònsol major ha demanat a la junta electoral esmenar l’errada perquè el votant pugui participar en els comicis, però l’organisme s’inhibeix

El comú de Canillo i la junta electoral discrepen sobre les competències d'aquesta última.ARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Una neteja del cens de població de Canillo ha deixat un ciutadà de la parròquia fora del registre d’electors dels propers comicis del 2 d’abril. L’afectat constava dos cops al cens, així que la corporació va procedir “d’ofici” a resoldre la duplicitat. L’errada va ser eliminar-lo com a resident amb passaport andorrà, per la qual cosa se’l va fer desaparèixer del cens d’electors. El cònsol major de la parròquia, Francesc Camp, ho detalla en la consulta que ha traslladat a la junta electoral, a la qual va sol·licitar la possibilitat de resoldre l’equivocació i inscriure el perjudicat al registre, malgrat que ja estigui tancat. Però en una resolució que es va fer pública ahir la junta electoral s’inhibeix, tot argumentant que allò que afecta les llistes electorals no entra dins les seves competències i que qui s’hi hauria de pronunciar són els tribunals, previ recurs.

El ciutadà havia exercit el dret a vot en convocatòries electorals anteriors. Però tal com detalla la consulta plantejada per la corporació canillenca, quan es va procedir a eliminar la duplicitat al cens de població es va descartar la que “portava aparellada la constància del passaport andorrà, i per tant que li donava dret al vot i que automàticament feia que aparegués a la llista de persones amb dret a vot en el moment de configurar-se aquesta”. Es va deixar la inscripció en la qual no constava el seu passaport andorrà i, per tant, va desaparèixer del cens d’electors.

A l’hora d’adreçar-se a la junta electoral, la corporació argumenta que malgrat que el Codi de l’Administració determina que “l’Administració sempre pot corregir els errors materials que siguin advertits” com que es tracta d’una errada que afecta la llista electoral definitiva, “s’entén que cal la intervenció de la junta electoral”. En aquest sentit, argumenta que s’afecta el dret de sufragi d’una persona reconegut a la Constitució.

Però el comú i la junta electoral xoquen quant a la interpretació de les competències que la legislació li dona a aquesta última. La junta electoral apunta que la Llei del règim electoral i de referèndum indica que “contra les decisions dels comuns, incloent o excloent alguna persona de la llista electoral, els interessats podran interposar recurs davant els tribunals dins dels vuit dies naturals següents a la seva publicació”, i que si es tracta de “la lesió d’un dret fonamental es regularà pel procediment urgent i preferent previst en la Constitució”. L’organisme conclou –i també citant resolucions anteriors– que “les qüestions relatives a la confecció de llistes electorals no entren dins les funcions que la Llei qualificada del règim electoral i de referèndum li atribueix expressament, de manera que escau declarar la incompetència de la junta electoral quant a la consulta efectuada”.

tracking