imposició

Malestar a Canillo per un tribut a pisos 'presumptament' tancats

Els propietaris al·leguen que no són responsables que els seus llogaters no hagin decidit donar-se d’alta al cens parroquial

Una zona residencial de Canillo.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Malestar a Canillo per part d’alguns propietaris de pisos que es consideren damnificats perquè se’ls ha girat pel banc un tribut de 250 euros per tenir un pis que el comú ha detectat com a buit, és a dir, que no està llogat ni habitat. Segons aquests propietaris aquesta situació no s’ha donat encara que la corporació consideri que han estat sense hostes durant l’any.

Es tracta d’un import de 250 euros. Hi ha diferents tipologies de propietaris que estan reclamant al departament comunal perquè discrepen contundentment de la decisió del comú. En alguns casos, expliquen, l’apartament té llogaters que hi viuen però que, pel motiu que sigui, no s’han donat d’alta al cens comunal i, per tant, no hi figuren com a veïns del poble. Els propietaris al·leguen que es tracta d’una problemàtica aliena a ells ja que no poden forçar el llogater a donar-se d’alta a la parròquia, a més que desconeixen si ho han fet. Per això, consideren que el cobrament d’aquesta taxa “és del tot injusta”.

Una altra de les queixes prové d’aquells que han destinat la seva propietat als temporers. Aquests treballadors no poden fer la inscripció al comú, però sí que necessiten aportar al servei d’Immigració la documentació que acredita que tenen un habitatge llogat per aconseguir el permís de treball temporal.

Hi ha una tercera tipologia de propietaris que es consideren penalitzats injustament. Es tracta dels no residents. Òbviament no es poden donar d’alta al cens perquè no viuen a Andorra, i per això han de declarar a Tributs els beneficis que obtenen pels arrendaments, però no ho han de fer a la corporació.

Els propietaris lamenten que les administracions no creuen dades i que això provoca situacions com aquestes. També apunten que accions com aquestes desincentiven el lloguer perquè es troben amb problemes que, defensen, no tenen res a veure amb ells, però en canvi sí que acaben pagant els 250 euros que exigeix el comú. Alguns d’ells s’estan dirigint a les oficines del comú amb els seus contractes de lloguer o els documents dels temporers per reclamar el retorn d’aquests diners.

El departament d’Estadística estima que almenys hi ha un total de 6.238 pisos buits al país, segons les dades que ha pogut obtenir d’habitatges sense consum elèctric –o pràcticament nul– durant el 2021. D’aquests, 1.800 corresponen a Andorra la Vella, 1.525 a Canillo i 1.180 a Escaldes-Engordany.

tracking