reportatge

La impressió 3D aterra al país

El primer taller de fabricació digital obre a l’edifici L’Encaix, a Andorra la Vella, gràcies a un acord entre l’associació Open FabLab i el comú de la capital.

Astrié i el conseller Gerard Menardia, ahir al FabLab.COMÚ D'ANDORRA LA VELLA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

A partir d’ara, qui vulgui aprendre a crear objectes amb impressores 3D o a polir peces amb una talladora làser o de vinil no haurà de sortir del país. Podrà fer-ho al costat de casa: al local que l’associació Open FabLab Andorra la Vella va inaugurar ahir al matí a l’edifici L’Encaix, situat entre l’avinguda Tarragona i el Parc Central.

El FabLab vol ser un centre de creació i difusió de coneixement al voltant de la fabricació digital i els àmbits del saber que en anglès es coneixen amb la sigla Steam. És a dir, la ciència, la tecnologia, l’enginyeria, les arts i les matemàtiques. “Volem que sigui un punt d’intercanvi de coneixement i que la gent sàpiga que pot utilitzar aquest tipus de màquines per treballar i fer possible projectes innovadors”, va explicar el president de l’entitat, Pere Montes de Oca. El FabLab és, en resum, d’una iniciativa social i educativa que té com a objectiu apropar aquestes tecnologies a un públic intergeneracional i tant a particulars com a empreses i institucions públiques.

Així, el FabLab oferirà formació en totes aquestes tecnologies per a tots els nivells. L’entitat té la voluntat de crear una comunitat a l’entorn d’aquestes tecnologies i que l’espai esdevingui el punt de trobada on compartir aquest coneixement. És per això que l’entitat oferirà l’assessorament als usuaris d’un FabLab Manager. Aquesta figura ajudarà a donar a conèixer les tecnologies i supervisarà tots els procediments.

Segons va explicar al Diari el president de l’associació, el Fab­Lab vol establir projectes de col·laboració amb institucions com les universitats i els col·legis professionals. Montes de Oca va afegir que l’espai també pot ser molt útil al teixit productiu, i en va posar un exemple: “Imagina’t que un mecànic està reparant un cotxe antic i descobreix que una de les peces que ha de canviar ja no es fabrica. Aquí potser pot dissenyar-la i imprimir-la amb una de les nostres màquines.”

Per accedir als serveis que ofereix el FabLab caldrà pagar una quota anual. El preu per als particulars serà de 120 euros anuals. Si són residents a Andorra la Vella, gaudiran d’un descompte del 37,5%. És a dir, només hauran de pagar 75 euros. Aquest és un dels avantatges del FabLab per als que viuen a la capital, inclosos en el conveni signat entre les dues parts, i s’aplicarà durant els propers quatre anys.

Open FabLab Andorra la Vella és una entitat sense ànim de lucre constituïda per l’associació Andorra Makers i les empreses Andorsoft, Gamma Management i Soadco. També compta amb el suport del ministeri d’Educació i Ensenyament Superior, el comú d’Andorra la Vella, Andorra Recerca + Innovació i Scale Lab, el programa d’inversió i acompa­nyament empresarial de Crèdit Andorrà.

L’acte d’inauguració va comptar amb els màxims representants del comú i del ministeri, David Astrié i Ester Vilarrubla, respectivament. El cònsol major d’Andorra la Vella va celebrar l’obertura d’un espai com el Fab­Lab, ja que “no n’hi ha cap altre al país”. En aquest sentit, va apuntar que es tracta d’un “centre de capacitació científica i tecnològica que pretén formar” tant joves com grans i, per tant, amb un vessant intergeneracional.

tracking