Govern i comú tanquen l'acord per donar sortida als blocs de Ribasol

El conveni entre l’executiu i la corporació massanenca permetrà transformar els immobles en pisos de lloguer a preu assequible

Vista del complex Astra.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El conveni entre el comú de la Massana i el Govern per fer pisos de lloguer a preu assequible als dos blocs que la corporació comunal té en propietat al conjunt residencial Ribasol Ski-Park d’Arinsal –també conegut com a complex Astra– està molt avançat i es presentarà properament. Segons van explicar al Diari fonts del comú, totes dues administracions fa mesos que treballen conjuntament per fer realitat el projecte.

La corporació massanenca considera que aquesta és la millor opció per donar sortida als blocs, integrats en un conjunt residencial a mig fer des de fa més de dues dècades. El projecte es veu amb bons ulls perquè contribuiria a pal·liar la manca d’accés a l’habitatge, un dels problemes principals del país, tal com apunten les enquestes d’opinió.

L’actual administració comunal sempre ha tingut clar que el futur dels dos blocs del complex Astra no passa perquè el comú assumeixi íntegrament la inversió necessària per adequar-los perquè s’hi pugui viure. Les obres –les estructures dels edificis estan acabades, però els interiors són diàfans– s’estima que pujarien a uns quatre o cinc milions d’euros, una xifra que les arques comunals no estan en condicions d’assumir en aquest moment. Cal recordar, en aquest sentit i a tall d’exemple, que en els propers 15 anys el comú haurà d’invertir poc més de 15 milions d’euros per modernitzar la xarxa d’aigua potable. L’acord amb el Govern permetria, doncs, que el projecte pogués tirar endavant sense posar en tensió les finances del comú.

La corporació va treure a subhasta els edificis que té en propietat al complex al final del 2019, però cap comprador va mostrar-se interessat en l’oferta. Els béns –dos blocs i un aparcament– van ser taxats aleshores en uns quatre milions d’euros.

L’estructura del conjunt residencial –autoritzat als anys 90 per fer-hi aparthotels– va començar a construir-se el 2000, però les obres van estar aturades durant 12 anys. El 2006 el comú va anunciar que havia arribat a un acord amb la societat Astra, propietària del complex, pel qual aquesta podia canviar l’ús dels blocs d’aparthotel a habitatge destinat a la venda. Per accedir a aquesta modificació, el comú obtenia una contraprestació: passava a ser propietària de dos dels edificis, un dels quals es preveia destinar a habitatge social i, l’altre, a serveis del comú. Cap d’aquests projectes va reeixir.

Tot i que el conveni va signar-se el 2006, les clàusules no van executar-se fins una dècada després. Des d’aleshores els edificis són del comú.

CLAUS

1. El conveni a dues parts, gairebé tancat

L’acord entre el Govern i el comú per transformar els dos blocs de propietat comunal al complex Astra se signarà en les properes setmanes.

2. La millor opció per als immobles

El comú considera que la participació de l’executiu en el projecte és la millor opció per donar una sortida als blocs, en desús fins ara.

3. Una inversió d’uns cinc milions

L’estimació inicial és que l’adequació dels pisos, actualment amb els interiors diàfans, suposaria una inversió d’uns cinc milions d’euros.

tracking