La construcció i l'abocador del Maià disparen la liquidació un 19,7%

L’abocador va ingressar 474.591 euros més del que estava previst

L'abocador del Maià.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La construcció va ser una peça clau perquè els ingressos corrents del comú d’Encamp es disparessin molt per sobre del que es va liquidar en l’exercici 2021. De fet, si el comú va poder aprovar els comptes del 2022 amb un superàvit de 126.526 euros i uns ingressos de 22,7 milions d’euros va ser gràcies, en part, a l’incremen del 19,8% dels ingressos liquidats durant l’any passat, en relació amb el curs 2021. Un increment que s’explica, especialment i segons detalla el comú, pel creixement del 19,6% registrat en el capítol d’impostos directes, una partida que va acabar recaptant 825.691 euros més que el 2021. Ingressos que “provenen, principalment, de l’impost sobre la construcció”, explica l’informe de la corporació encampadana. Així, per aquest tribut es van acabar liquidant 1,9 milions d’euros durant l’any 2022.

En aquest mateix capítol, també destaca la recuperació de l’impost sobre rendiments arrendats que va créixer un 10,7%, respecte al que s’havia recaptat el 2021, trencant la tendència baixista del 2021 i superant les previsions pressupostàries.

D’altra banda, un altre capítol que es va incrementar significativament va ser el de taxes i altres ingressos, que va créixer un 29,6% respecte al liquidat el 2021, assolint els 1,52 milions d’euros. En aquest cas, el comú detalla que el motiu “principal” del creixement és gràcies als ingressos extres en partides com la de l’Abocador del Maià, que va acabar ingressant 474.591 euros més que l’exercici anterior. També en el tercer capítol d’ingressos corrents, però fora de l’àmbit de la construcció, cal destacar aquells derivats de la rotació d’aparcaments o el consum d’aigua, partides que van acabar recaptant 232.167 euros i 181.792 euros més, respectivament.

Cal tenir en compte, tal com detalla l’informe de la corporació encampadana, que “les dades es veuen condicionades per l’efecte que encara va tenir la pandèmia durant els primers mesos del 2021”. Tanmateix, s’assevera que “els comptes reflecteixen una notable recuperació de l’activitat econòmica situant-se un 12% per sobre de l’execució prepandèmia”.

Per últim, pel que fa als impostos indirectes també van experimentar una pujada notable. En aquest cas, la partida, que correspon a la recaptació en concepte d’impost sobre les transmissions patrimonials va acabar ingressant poc més d’1,5 milions d’euros durant tot el 2022. Així, l’increment registrat respecte a la liquidació del 2021 supera per poc el 22%. De fet, només el capítol de transferències corrents es va disminuir respecte a la liquidació del 2021, amb dos milions d’euros menys d’ingressos.

tracking