Desestimada la impugnació del projecte de cogeneració del Pas

El Tribunal Superior conclou que la part demandant no està legitimada per presentar al·legacions contra l’adjudicació

Presentació del projecte, el juliol del 2018.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Tribunal Superior de Justícia (TS) ha desestimat una demanda contra l’adjudicació a l’empresa Eninesa de la redacció de l’avantprojecte, del projecte executiu i de la direcció d’obra per a la construcció d’una central de cogeneració i xarxa de calor al Pas de la Casa, una infraestructura de producció d’energia impulsada per Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA).

Segons s’especifica a la sentència del Superior, a què ha tingut accés el Diari, els orígens del cas cal situar-los en el moment en què la societat demandant, Suport Enginyers Consultors, va impugnar l’adjudicació de la central davant de la Batllia. El tribunal va desestimar la demanda i tot seguit la part demandant va elevar un recurs d’apel·lació contra la decisió al Tribunal Superior de Justícia.

L’argument principal que el TS utilitza per desestimar les al·legacions és que aquesta no està legitimada per impugnar el procediment de contractació. És a dir, que l’empresa no reuneix els requisits previstos a la llei perquè la seva oposició a l’adjudicació pugui ser considerada legítima.

Per fonamentar aquesta conclusió, el TS recorda, en primer lloc, que la pròpia jurisprudència del tribunal estableix que “la legitimació” per impugnar una contractació “correspon a aquelles persones que posseeixen un interès directe en l’anul·lació de l’acte impugnat”, i assenyala que hi ha “interès directe” quan “el particular obté qualsevol mena de benefici o evita un perjudici mitjançant la declaració d’invalidesa de l’acte administratiu”.

La sentència assenyala que la societat demandant no podia tenir l’expectativa de dret de guanyar el concurs d’adjudicació i conclou, en conseqüència, que tampoc estava legitimada per presentar-hi una al·legació.

Els magistrats recorden que la societat demandant “no podia guanyar el concurs per manca de capacitat per a la seva realització, com ella mateixa reconeix”. Tot i que l’empresa va construir les xarxes de calor de Soldeu i la Comella, puntualitza el TS, “en aquells dos casos ho va ser únicament de la xarxa de calor, que és el sistema de canalitzacions per transportar l’aigua calenta de la central als punts d’escomesa –obra que no és tècnicament complexa–, però, en aquest cas, FEDA ha volgut fer una única contractació per a la redacció de l’avantprojecte, projecte executiu i direcció d’obra d’una central de cogeneració i xarxa de calor al Pas de la Casa, és a dir, no ha fet la contractació de la xarxa de calor en un procediment independent. De fet, si FEDA ho hagués fet així, utilitzant el procediment restringit, la societat agent sí que hauria estat legitimada perquè tindria una expectativa de dret, però no la pot tenir si l’objecte del contracte engloba la central de cogeneració i la xarxa de calor.

CLAUS

1. El TS desestima la impugnació de la contractació

EL Superior ha desestimat la impugnació de l’adjudicació del projecte de construcció d’una central de cogeneració i xarxa de calor al Pas de la Casa.

2. La societat demandant no està legitimada

El tribunal conclou que la societat demandant no està legitimada per impugnar el projecte perquè no té l’expectativa de guanyar el concurs.

3. Incapaç d’assumir el projecte

La societat demandant no podria realitzar el projecte en cas que se li adjudiqués perquè no té la capacitat tècnica per assumir-lo.

tracking