sequera

Els comuns demanen estalviar aigua per evitar prendre “mesures dràstiques”

Les set corporacions llançaran una campanya properament per sensibilitzar la població sobre el consum responsable per la sequera

Reunió de cònsols, ahir al Centre de Congressos d'Andorra la Vella.COMÚ D'ANDORRA LA VELLA / TONY LARA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els comuns llançaran properament una campanya de comunicació per sensibilitzar la ciutadania de la importància de fer un ús responsable de l’aigua potable. El cònsol major d’Andorra la Vella, David Astrié, que va parlar en representació de les set administracions comunals després de la reunió de cònsols celebrada ahir al Centre de Congressos de la capital, va alertar que el volum d’aigua captat als rius i fonts del país “cada vegada és menor”. Tot i que els dipòsits tenen ara com ara prou aigua per cobrir les necessitats de la població, Astrié va recalcar la necessitat d’anticipar-se per “evitar que s’hagin de prendre mesures més dràstiques” en el futur davant la sequera que afecta el Principat i, sobretot, el país veí del sud.

La campanya encara no té data. Astrié va detallar, en aquest sentit, que els comuns han d’acordar amb els tècnics de comunicació quin és el moment adequat per posar-la en marxa i quant de temps s’allargarà. La voluntat de les corporacions, però, és que el missatge pugui traslladar-se a la ciutadania “al més aviat possible”, va afirmar Astrié. És a dir, abans del començament de l’estiu. La campanya posarà el focus en el fet que l’aigua de boca és un bé escàs, que també té un cost econòmic perquè s’ha de tractar i que, per tant, se n’ha de fer un ús tan racional com sigui possible.

D’altra banda, el cònsol major d’Andorra la Vella va explicar que els comuns –les administracions encarregades de la gestió dels recursos hídrics– ja estan portant a terme accions per millorar l’eficiència de les xarxes de distribució d’aigua potable parroquials. Algunes d’aquestes accions són les campanyes de detecció i reparació de fuites, que permeten reduir el percentatge de pèrdues que hi ha a la xarxa. Algunes de les parròquies que han fet darrerament una revisió de l’estat de la xarxa són Andorra la Vella i la Massana. Astrié, per la seva part, va recordar, per exemple, que el comú d’Andorra la Vella neteja els carrers amb aigua no tractada que s’extreu de la capa freàtica mitjançant un pou obert a Santa Coloma, fet que permet estalviar aigua de boca.

Tot i que els comuns es comprometen a prendre totes les mesures al seu abast per millorar la gestió de l’aigua i l’eficiència dels sistemes de distribució, també consideren que cal insistir ara en el missatge als consumidors d’evitar el malbaratament. “S’ha de prendre consciència que cada cop hi ha menys aigua i que es destinen uns diners a tractar-la. Si no vetllem per un ús raonable d’aquest recurs al final ens haurem de plantejar buscar altres fonts”, va apuntar el cònsol major de la capital.

MÉS

-BIOMASSA

Els comuns volen proposar, juntament amb el Govern, un projecte nacional d’aprofitament de la fusta i la biomassa per treballar la gestió forestal i minimitzar al màxim el risc d’incendi.

-FORN INCINERADOR

Les corporacions han facultat el comú d’Escaldes-Engordany per licitar un nou concurs per a la concessió del forn incinerador de la Plana.

ACCÉS A DADES SOBRE HABITATGE

D’altra banda, en la roda de premsa d’ahir també va informar-se que els comuns començaran “al més aviat possible” la recollida de dades relacionades amb l’habitatge, que es gestionaran a través del sistema d’informació dels contractes d’arrendament. En els pròxims dies, de fet, des de les parròquies s’iniciaran els contactes pertinents amb l’Institut Nacional de l’Habitatge per analitzar com es poden simplificar els tràmits i els mecanismes de recollida i tractament de dades i fer-los més àgils.

tracking