sessió de comú

Encamp recuperarà els llums de Nadal d'abans de les restriccions

La corporació assoleix un estalvi del consum d’energia de poc més del 30% de mitjana entre el desembre del 2022 i el març

Decoració lumínica nadalenca.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Encamp tornarà a tenir aquest any els mateixos punts il·luminats per les festes de Nadal que abans del 2022. Això sí, amb tecnologia led de baix consum i una decoració renovada. Cal recordar que en les darreres festes nadalenques va fer-se una reducció del 80% dels punts il·luminats. Una política que va donar compliment al decret del Govern de mesures d’urgència per reduir el consum arran de la crisi energètica provocada per la invasió russa d’Ucraïna.

La corporació encampadana continua aplicant moltes d’aquestes mesures, que han permès assolir un estalvi del consum comunal d’energia de poc més del 30% de mitjana, més del doble de l’objectiu fixat per l’executiu, entre el desembre del 2022 i el març d’aquest any. Tot i que aquesta política es mantindrà els propers mesos, la cònsol major, Laura Mas, va apuntar ahir en la roda de premsa posterior al consell de comú que “ara és possible flexibilitzar les mesures de restricció de l’enllumenat de Nadal”.

Paral·lelament, el comú continua renovant els fanals de la parròquia per fer-los més sostenibles. Una d’aquestes mesures és la substitució d’uns 500 llums de sodi per led, de més baix consum. El ple del consell va aprovar ahir per unanimitat la compra de 500 unitats de làmpades led per un import de 24.640 euros a l’empresa Sigarled. La instal·lació d’aquestes bombetes es farà durant els propers dos mesos. Amb aquest canvi l’enllumenat d’Encamp serà el cent per cent led.

Els dos grups de la minoria, PS + Independents i Agrupament Encampadà, van mostrar-se d’acord a recuperar la normalitat pel que fa a l’enllumenat de Nadal. “La decoració forma part de la creació d’un ambient de celebració”, va afirmar el conseller David Ríos.

ESTUDIS DE CÀRREGA

Durant la sessió va aprovar-se la delegació al comú de la capital de la contractació conjunta de l’estudi de capacitat de càrrega màxima de les parròquies d’Encamp, la Massana, Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria. La contractació concertada permetrà agilitzar els treballs. Els comuns estan obligats a redactar un estudi de capacitat de càrrega per la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme, relativa a la capacitat màxima parroquial i a l’adaptació dels plans d’ordenació i urbanisme parroquials, i el decret d’aprovació de les directrius d’ordenació.

D’altra banda, el consell també va aprovar una modificació de crèdit per als lloguers de diversos terrenys del comú per ajustar les partides a l’increment de l’IPC, que ha estat, finalment, del 7%, i una altra modificació de crèdit per ampliar el pla de manteniment i millora de voravies. L’import que destinarà la corporació a aquesta partida és de 400.000 euros.

El grup del PS + Independents va retreure a la majoria que no hagi previst abans aquestes obres. “Som a l’abril i ja s’ha modificat el pressupost”, va apuntar Ríos.

PRÒRROGA DE LA MORATÒRIA DE TERRRASSES

El ple del consell va aprovar per unanimitat una pròrroga de la moratòria parcial de la instal·lació de terrasses. La mesura només afecta l’avinguda d’Encamp del Pas de la Casa i el període d’aplicació de la moratòria és d’un any. La mesura vol evitar que els restauradors amb negocis en aquesta avinguda hagin de fer esforços inútils per adaptar els espais de les terrasses dels seus establiments, ja que és previst que a l’inici del nou mandat comunal s’adjudiqui el projecte de remodelació del vial. El projecte de remodelació de l’avinguda s’hauria d’haver impulsat aquesta legislatura, però la pandèmia del coronavirus va endarrerir-lo. Aquests treballs completaran els esforços fets pel comú en els últims quatre anys per posar al dia les principals avingudes i carrers de la parròquia.

LA CORPORACIÓ REGULA LES INICIATIVES REGLAMENTÀRIES POPULARS

El consell també va aprovar l’ordinació de regulació de la participació ciutadana en iniciatives reglamentàries populars d’àmbit comunal que dimana de la Llei de transparència, accés a la informació pública i govern obert, i que té la finalitat de regular el dret a la participació ciutadana en l’àmbit comunal. La disposició final novena de la llei encomana als comuns la incorporació al seu marc normatiu de les disposicions relatives al govern obert, entre les quals figura la relativa a les iniciatives reglamentàries populars, que es podran presentar sempre que vinguin acompanyades de no menys del 10% dels cens electoral de la parròquia (és a dir, ciutadans andorrans) i corresponguin a competències comunals. “Seguim avançant en iniciatives per apropar el dia a dia de les institucions a la ciutadania”, va assenyalar la cònsol major.

tracking