fira del bestiar

Ajudes pels ramaders si la sequera persisteix

La ministra Sílvia Calvó destaca les iniciatives de suport al sector, que han fet que la cabana es mantingui “molt estable” al país

Una nena observa les gallines a la Fira del Bestiar, a Ordino.SFG

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’aparcament camp de la Tanada d’Ordino va acollir ahir la fira concurs i subhasta nacional de mascles de raça bruna d’Andorra. La inauguració va anar a càrrec de la subsíndica, Sandra Codina, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat en funcions, Sílvia Calvó, i el cònsol major de la parròquia, Josep Àngel Mortés. En declaracions als mitjans de comunicació, Calvó va assegurar que la cabana és estable en aquests moments, si bé el Govern continuarà apostant per donar suport a un sector que es considera fonamental per al país i en un moment especialment difícil per als ramaders per l’increment de costos a causa de l’elevada inflació i la sequera.

De fet, tal com va recordar la ministra, una llei aprovada recentment inclou noves modalitats d’ajudes per al sector, com les relacionades amb el benestar animal o la revalorització automàtica de les subvencions en base a l’IPC i l’eliminació del gravamen sobre la importació d’herba.

A més, fa pocs dies s’ha incrementat en un euro el quilo de la carn de vedell, cosa que representa 200 o 300 euros més per vedell i una nova tarifa del preu del pinso que s’aplicarà de manera retroactiva durant tot el 2023. D’altra banda, des del Govern s’estarà molt atent per les conseqüències que pugui tenir la sequera per al sector i per si cal aplicar mesures, “perquè el que no volem és que la cabana ramadera decreixi, ja que és important per al país pel bé que fa en la gestió de les muntanyes”. El ministeri s’ha adreçat també als comuns, que tenen la competència sobre l’aigua, per si cal implementar mesures en aquest àmbit. “Seran els mesos de maig i juny els que ens condicionaran aquest estiu”, va afegir la ministra. La nova llei ha de permetre també la implementació de l’agroturisme “com una eina de diversificació del sector”, i es treballa amb els comuns perquè aquest mateix any sigui una realitat “la modificació de les normatives urbanístiques, que facilitarà la construcció d’infraestructures, cosa que farà més amortitzables les explotacions”.

Per a la ministra, “la fira és una mostra del treball dels ramaders en una parròquia on la pagesia i la ramaderia estan molt inscrites en el paisatge i en una parròquia on, com a la resta del país, tenim una cabana molt estable”, va manifestar Calvó. El concurs de mascles de raça bruna va tenir enguany onze exemplars participants, una de les millors xifres dels últims anys, i cinc vedells per subhastar, “que, segons ens han dit els tècnics francesos, són també dels més bons dels últims anys”, va assenyalar la ministra.

El conseller d’Agricultura, Medi Ambient i Sosteniblitat, Eduard Betriu, per la seva banda, va destacar que la fira, que enguany arriba a la seva tercera edició després que es recuperés aquesta tradició, té cada any més bestiar, amb uns 120 caps en total. “El sector primari a la par-ròquia està viu, però amb una preocupació per la inflació, que fa que els beneficis cada vegada siguin més minsos, i, a més, el temps, amb aquestes sequeres, no ajuda”, va afirmar. Per aquesta raó, es veu com a “molt positiva” l’ampliació dels plans d’ajuda per al sector que es preveuen des de l’Administració. “Ordino sense aquest sector no seria Reserva de la Biosfera i no seria Ordino”, va emfatitzar el conseller comunal.

La Fira del Bestiar es va iniciar dijous amb l’estrena del reportatge audiovisual ‘Ramaderia a Ordino, passat, present, futur’, undocumental del 30 minuts en què es dona la paraula als pagesos i ramaders dels diferents pobles de la parròquia.

L'aparcament camp de la Tanada va acollir ahir la Fira del Bestiar.

tracking