El Govern invertirà 1,5 milions en dos anys per ampliar el Rosaleda

Les instal·lacions guanyaran un total de 738 metres quadrats de superfície, repartits en tres noves plantes

Plànol de l'hotel Rosaleda amb els espais que s'ampliaran.GOVERN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Govern invertirà 1,5 milions d’euros en els propers dos anys per ampliar l’antic hotel Rosaleda, seu del ministeri de Cultura. En total, les instal·lacions guanyaran 738 metres quadrats de superfície. Les obres, que es licitaran durant l’últim trimestre d’aquest any i s’allargaran fins al final del 2024, consistiran en la construcció de tres plantes noves a la façana est de l’edifici, és a dir, la que dona al riu Valira d’Orient. La redacció del projecte arquitectònic va adjudicar-se l’any passat per un import de 78.000 euros. Mig milió està previst en el pressupost d’aquest any, mentre que el 2024 s’hi invertiran 850.000 euros.

La planta inferior acollirà un nou espai de creació i d’innovació per a artistes. Aquesta sala diàfana permetrà donar resposta a una part de les demandes del sector, un lloc per organitzar-hi activitats diverses, com ara assajos, reunions, tallers i formacions especialitzades.

Just a sobre s’hi ubicarà el centre de català d’Encamp, que actualment es troba a la planta baixa de l’edifici annex a l’edifici de l’antic hotel Rosaleda. Amb el trasllat, el centre de català no tan sols guanyarà en superfície. També permetrà mantenir un accés independent a les instal·lacions per als usuaris i integrar l’aula on es fan les classes a l’espai del centre.

A la planta superior hi haurà una part de l’Arxiu Nacional i els espais de consulta de la biblioteca nacional.

ARXIU NACIONAL

La resta de l’arxiu, que des del 1982 ha ocupat un local a la planta baixa de l’edifici de Prada Casadet, a Andorra la Vella, es traslladarà a l’edifici annex al Rosaleda. Els documents de custòdia s’ubicaran en alçada, a la primera, la segona i la tercera planta de l’immoble, mentre que la planta baixa del mateix edifici acollirà els diversos espais dels tallers de restauració. Aquest canvi permetrà garantir els circuits de treball tècnic i de conservació, resoldre problemes com la manca d’espai per als professionals de l’arxiu, centralitzar els serveis, ampliar l’espai de consulta i millorar l’atenció a l’usuari. “El trasllat de l’arxiu és una exigència i un compromís que volem honrar i, alhora, l’ampliació de les dependències suposa una solució i una oportunitat”, va destacar ahir al migdia en roda de premsa la ministra de Cultura i Esports en funcions, Sílvia Riva. D’altra banda, cal assenyalar que a les plantes subterrànies hi continuarà havent l’arxiu i el taller de restauració de béns mobles.

El condicionament de l’edifici annex perquè pugui acollir l’arxiu seguirà un procés més ràpid que l’ampliació del Rosaleda. La directora del departament de Patrimoni Cultural, Isabel de la Parte, va informar ahir que les obres de climatització i d’instal·lació dels compactes –el sistema d’armaris que custodien els documents i que s’obren i es tanquen desplaçats per rails– ja està en marxa. “Aquesta solució”, va manifestar De la Parte fent referència al trasllat de les instal·lacions, “permetrà que l’arxiu disposi de més espai i sigui més accessible”. L’objectiu del ministeri és que aquesta intervenció estigui enllestida al setembre d’aquest any.

La voluntat de l’ampliació respon, segons va explicar ahir Riva, a la necessitat de millorar els serveis que ofereix el ministeri i crear-ne de nous, d’una banda, i de trobar un emplaçament més adequat per a l’arxiu nacional, de l’altra. La ministra en funcions va destacar que el projecte també respon a diversos punts del pla estratègic de la cultura 2030.

La presentació del projecte també va comptar ahir amb la participació del director de Política Lingüística, Joan Sans, i la directora de Promoció Cultural, Montserrat Planelles, que van explicar les possibilitats que ofereix l’ampliació de l’edifici.

CLAUS

1. Un espai ampliat amb tres noves plantes

L’espai ampliat a la zona de la façana est de l’edifici disposarà de tres plantes, on s’ubicaran diversos serveis que ofereix el ministeri.

2. Les obres es licitaran a l’octubre

Les obres, que en conjunt tindran un cost d’aproximadament un milió i mig d’euros, es licitaran l’octubre d’aquest any.

3. Trasllat de l’arxiu a l’edifici annex

L’Arxiu Nacional es traslladarà a l’edifici annex al Rosaleda. Els treballs per condicionar-lo estaran acabats al setembre.

tracking