El 'Bronx' de Sant Julià guanya un espai públic

L’equipament té una superfície de 700 metres quadrats i disposa de bancs, una font, papereres, punts de connexió de llum i una zona enjardinada

El 'Bronx' de Sant Julià guanya un espai públicFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El barri de Rocacorba de Sant Julià de Lòria, popularment conegut amb el malnom del Bronx, va celebrar ahir que ja disposa d’un espai de trobada per a tots els veïns. A la inauguració de la plaça Rocacorba, que va tenir lloc ahir a partir de les cinc de la tarda, el cònsol major lauredià, Josep Majoral, va assegurar que el barri “es mereixia aquest espai públic, on podran organitzar-se moltes activitats”.

La plaça està situada en el punt en què conflueixen l’avinguda verge de Canòlich, l’avinguda Rocafort i el riu Valira, just abans de la rotonda de les Arades. Alçada sobre uns pilars, s’hi pot accedir per unes escaldes, un ascensor o una rampa. L’equipament té una superfície de 700 metres quadrats, equivalent a la de la plaça de la Germandat, i disposa de bancs, una font, papereres, punts de connexió de llum i una zona enjardinada amb arbres i gespa.

La festa d’inauguració va començar amb una cercavila musical en què sis artistes amb xanques van recórrer el poble fins a la plaça. Un cop mossèn Pepe va beneir l’espai i les autoritats van fer els parlaments –van intervenir-hi el cònsol major i el ministre de Territori i Habitatge en funcions, Víctor Filloy–, va oferir-se un berenar per als més de 150 assistents que omplien la plaça, entre personalitats de la política comunal i nacional i veïns del barri. Tot seguit va tenir lloc un espectacle de pallassos, que va fer les delícies dels més petits.

Les obres de la plaça van incloure la construcció d’un mur de canalització del riu, de la rotonda de les Arades a l’hotel Imperial. Aquests treballs, assumits per Govern, han permès treure la consideració de zona inundable a uns 8.000 metres quadrats als edificis i solars situats a la zona. El cost d’aquesta intervenció ha estat d’uns 400.000 euros, és a dir, d’un terç del total, aproximadament. “Resoldre el risc d’inundabilitat era una qüestió de responsabilitat i més si recordem que en la riuada del 1982 l’avinguda Rocafort va quedar completament negada d’aigua”, va explicar el cònsol major en declaracions als mitjans.

La previsió inicial del comú era que les obres acabessin l’agost de l’any passat, sis mesos després de l’inici. Tal com va recordar Majoral ahir en la roda de premsa posterior a la inauguració de l’equipament, la crisi en el subministrament de materials per a la construcció provocada per la invasió russa d’Ucraïna va endarrerir els treballs. Tot i aquest entrebanc, el mandatari va assegurar que la factura final no supera l’1,2 milions d’euros, la xifra pressupostada abans del començament de les obres. “El retard no ha comportat cap sobrecost”, va afirmar Majoral.

Els treballs de construcció de la plaça van arrencar el març del 2022. Al llarg de tots aquests mesos han tingut diverses afectacions en la circulació viària de la zona. El comú va informar d’aquests canvis els veïns del barri, així com de la resta de detalls del projecte, en una reunió de poble celebrada a l’auditori Rocafort.

Inauguració de la plaça Rocacorba de Sant Julià de Lòria, ahir a la tarda.

tracking