evolució del nombre d'usuaris

L'autobús d'Ordino guanya 44.000 usuaris en els últims quatre anys

L’increment de l’interès dels ciutadans pel transport públic s’explica per l’augment de les freqüències i l’abaratiment del preu

L'autobús d'Ordino guanya 44.000 usuaris en els últims quatre anysFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’autobús parroquial d’Ordino ha guanyat 44.000 usuaris en els últims quatre anys. Segons va revelar ahir al matí en roda de premsa el conseller comunal de Comunicació, Sistemes d’Informació i Gestió i Desenvolupament Humà, Xavier Herver, el clipol va donar servei a 30.000 usuaris el 2018, mentre que el 2022 va assolir la xifra rècord de 74.000. L’objectiu del comú és sobrepassar la fita de 100.000 usuaris aquest any. El 2019 ja se’n van registrar 52.000. El 2020 i el 2021, dos anys marcats per la pandèmia, el servei va atendre 29.000 i 40.000 usuaris, respectivament.

L’increment del nombre d’usuaris del servei s’explica sobretot per dos factors, segons el conseller ordinenc: l’ampliació de la freqüència de l’autobús comunal i l’abaratiment del preu. Les mesures s’emmarquen, va recordar Herver, en el pla estratègic de transport parroquial per al període 2019-2023. “Es tracta d’un pla viu que hem anat adaptant en funció de les demandes dels usuaris”, va afirmar el responsable comunal.

Pel que fa a la primera mesura, Herver va assenyalar que la línia que enllaça el centre d’Ordino amb el Serrat va reforçar-se ampliant la freqüència de pas a 20 minuts de dilluns a divendres i de set a deu del matí i de quatre a set de la tarda –fora del període escolar la freqüència és de mitja hora–. Per oferir un servei de més qualitat als usuaris també va ampliar-se el nombre de vehicles de transport de dos a tres. “No es descarta el redimensionament dels busos per al proper mandat”, va apuntar el conseller.

Quant al preu, Herver va recordar que ara és de 20 cèntims per viatge i que el servei és gratuït amb l’abonament del transport nacional.

Una altra de les mesures impulsades durant aquest mandat comunal en el marc del pla estratègic de transport parroquial és la renovació de les marquesines, algunes de les quals estaven força malmeses. N’hi ha 29 en total arreu d’Ordino. Aquestes últimes setmanes se n’han instal·lat cinc entre el centre de la parròquia i la Massana.

D’altra banda, Herver va detallar que la línia parroquial que connecta Ordino amb el parc natural de Sorteny es reactivarà l’1 de juliol. El servei estarà operatiu fins al primer cap de setmana de setembre. El conseller va afirmar que les xifres d’ús de la línia durant els mesos de juliol i agost, en plena temporada turística d’estiu, reflecteixen la bona acceptació del servei tant entre els residents com entre els turistes. El conseller també va celebrar l’èxit del servei de transport fins a l’estació d’esquí d’Ordino Arcalís durant la temporada d’hivern, amb quatre pujades al matí i quatre baixades a la tarda. Aquest servei és cofinançat aquest any al 50% per Secnoa, l’empresa que gestiona el domini, i al 50% restant pel comú.

Finalment, Herver va recalcar que les mesures de foment del transport públic impulsades pel comú s’emmarquen en els objectius de desenvolupament sostenible i l’agenda 2030 de les Nacions Unides. Concretament, en l’objectiu 11, d’acció climàtica, per l’incentiu del transport públic en detriment del vehicle privat, i l’objectiu 13, de ciutats i comunitats sostenibles, per haver establert un preu simbòlic.

tracking