Una empresa de seguretat farà el control d'accés al camp de Claror

La mesura vol evitar que vehicles motoritzats que no disposen de l’autorització comunal entrin a la zona protegida

Un vehicle motoritzat a la zona del camp de Claror.ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú de Sant Julià de Lòria reforça la protecció del camp de Claror. La conselleria de Manteniment, Medi Ambient i Sostenibilitat de la corporació laurediana va fer pública ahir al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA) l’adjudicació del control d’accés a aquest espai natural en altiplà, un dels més singulars de la vall del Madriu-Perafita-Claror per les característiques geomorfològiques. L’empresa encarregada de la vigilància és Menta Seguretat. La mesura empresa pel comú vol evitar l’accés de vehicles motoritzats sense autorització oficial a la zona.

El contracte per aquest servei s’ha adjudicat per un import de 47.021,08 euros. El termini d’execució, segons consta en l’edicte publicat al BOPA, és de set mesos i mig –concretament, està establert del 14 de maig al 31 de desembre d’aquest any. El contracte detalla que l’adjudicació és renovable per períodes anuals fins a un màxim de sis anys, comptant el període des de la data d’inici del contracte.

El procediment seguit pel comú per adjudicar el contracte ha estat el de subhasta pública. L’obertura de les ofertes que s’hi van presentar va tenir lloc el 2 de maig passat a l’edifici administratiu del comú. La subhasta va convocar-se durant la segona quinzena de març i les empreses van disposar d’un mes per presentar les propostes.

No és casualitat que la vigilància de l’accés al camp de Claror a càrrec d’una empresa de seguretat hagi arrencat aquesta setmana. Aquest és un dels sectors de la parròquia –els altres són el camp Ramonet, el port Negre i el coll de Finestres– on els vehicles dotats de motor i amb més de dues rodes només poden circular des del segon diumenge del mes de maig (inclòs) fins al primer diumenge de desembre (també inclòs).

La prohibició està prevista en l’ordinació reguladora de l’accés rodat al medi natural, aprovada l’agost del 2020. El text també estableix que des del primer diumenge de desembre fins al segon diumenge del mes de maig –és a dir, l’època en què hi pot haver més nevades– únicament poden circular per aquesta zona vehicles adaptats tipus eruga i la resta ho tenen prohibit.

PRIMERA SETMANA

Aquesta setmana el comú també ha començat a cobrar per primera vegada la taxa per regular l’accés amb vehicle motoritzat a aquestes mateixes zones. Aprovada al final de l’any passat i inclosa en l’ordinació tributària comunal per al 2023, la taxa estableix un preu de 25 euros per persona i dia per accedir amb un vehicle dotat de motor a la pista forestal que travessa aquests espais. Els residents a la parròquia n’estaran exempts un any, i després hauran de pagar cinc euros anuals, el mateix import que els residents en altres parròquies hauran d’abonar des del començament. Per als ramaders, l’accés és gratuït.

GARANTIR EL MANTENIMENT I DESMASSIFICAR

L’objectiu principal de l’ordinació que regula l’accés motoritzat a l’entorn natural és garantir el manteniment del terreny afectat en bones condicions. La taxa també permetrà desincentivar la massificació d’aquests espais naturals, un problema que s’aguditza sobretot en les setmanes de més afluència de visitants de la temporada turística. És a dir, durant el mes de juliol i la primera quinzena d’agost. El grup de la minoria sempre ha donat suport a les propostes, però també demana més planificació en la gestió territorial.

tracking