Vives fa una crida a preservar les “arrels” davant la globalització
Centenars de persones van pujar fins al santuari per celebrar l’aplec, que enguany coincidia amb els 800 anys de la troballa de la verge
Centenars de persones van assistir ahir a l’aplec de Canòlich, durant el qual va tenir lloc, entre altres activitats, la tradicional benedicció i el repartiment de pans, uns 6.000 en total. A les 12 hores es va celebrar, com a acte central, una missa presidida per l’arquebisbe, Joan-Enric Vives, amb la participació de tots els rectors d'Andorra. Una missa que, per a aquesta ocasió especial, va comptar amb un centenar de músics, i en la qual van ser presents el cap de Govern, Xavier Espot, i el síndic general, Carles Ensenyat. Durant l’acte religiós, Vives va fer una crida a mantenir, davant de la globalització, les tradicions del país, entre les quals hi ha, com una de les més arrelades, la festivitat de Canòlich, “un signe d’identitat al voltant de la verge”. En aquest sentit, el copríncep bisbe va manifestar que la recomanació ha de ser “trobar les pròpies arrels” i “retornar a les fonts”. “Mai ens hem d’avergo-nyir del que som”, va afegir, alhora que animava a mantenir “els nostres valors, que alguns creuen que s’han de perdre”. En declaracions posteriors als mitjans de comunicació, Espot va coincidir amb Vives en el fet que “els països petits, com el nostre, han de fer que la tradició sigui una de les nostres fortaleses, cosa que passa no només per la religió, sinó també per les celebracions populars i els aplecs, com el de Canòlich”.
La que sens dubte és una de les festes més arrelades entre la població del país, i en especial entre els lauredians, va tenir una gran assistència, si més no com abans de la pandèmia del coronavirus. I és que, si aquesta data està cada any marcada en vermell als calendaris per als lauredians, aquest any ho ha estat encara més, ja que se celebren els 800 anys de la troballa de la imatge de la marededeu de Canòlich, raó per la qual hi ha hagut activitats programades durant tot el mes de maig. En aquest sentit, el cònsol major, Josep Majoral, va destacar la quantitat de gent que va acudir ahir a la celebració. “L’important és recordar aquests 800 anys com una cosa excepcional”, va remarcar el cònsol. “Aquest és un mal any, perquè la festa cau en aquest pont”, va afefir Majoral, referint-se al fet que potser ha pelegrinat menys gent al santuari perquè han aprofitat el pont per marxar fora.
La llarga filera de vehicles aparcats a la carretera evidenciava que són molts els que no es perden la tradició de visitar el santuari i la verge en aquesta data especial. D’altres van optar per traslladar-se fins a la muntanya en el servei de transport públic que va contractar el comú, que en algunes hores va quedar curt i va obligar algunes persones a esperar més d’una hora a la parada. La jornada es va desenvolupar sense connexió a internet, segons comentaven molt sovint alguns dels assistents, que atribuïen a l’aglomeració de persones en un mateix indret aquest mal funcionament de la tecnologia.