treballs
L'eficiència de la xarxa d'aigua d'Andorra la Vella augmenta del 60 al 90% en un any
L’increment de la quantitat de líquid que s’aprofita ha estat possible gràcies a la campanya de detecció de fuites iniciada el maig passat
El comú d’Andorra la Vella ha incrementat l’eficiència de la xarxa d’aigua potable de la capital del 60 a pràcticament el 90% en un any. El cònsol major de la capital, David Astrié, va explicar aquesta darrera setmana en declaracions al Diari que gràcies a la campanya de detecció de fuites i filtracions iniciada el maig del 2022 i encara en marxa s’han pogut detectar tres punts on es perdia un volum “gran” d’aigua. La reparació d’aquestes fuites, va assegurar el mandatari, ha permès augmentar l’eficiència fins al 90% actual, “una ràtio molt bona”. Avui de cada 100 litres produïts se’n perden 10, mentre que fa un any n’eren 40.
La campanya de localització i reparació de fuites i filtracions recorrerà els 50 quilòmetres de canonades de la parròquia. Fins ara s’ha intervingut, entre altres punts d’Andorra la Vella, al carrer Gil Torres, al carrer Ciutat de Valls, a una part de l’avinguda Príncep Benlloch, a la plaça Guillemó, al carrer Doctor Nequi, al carrer Bonaventura Riberaygua, al carrer Ciutat de Consuegra, a una part del carrer de l’Aigüeta, al carrer de l’Estadi i a una part de l’avinguda d’Enclar. L’objectiu de la corporació és arribar a cobrir tota la parròquia. “El comú donarà continuïtat a la política de manteniment d’aquesta eficiència”, va assegurar Astrié.
Com es fa aquesta revisió de la xarxa? La inspecció de les canonades per detectar-hi pèrdues s’ha encarregat a un operari especialitzat que, dotat d’un aparell auscultador, analitza les freqüències sonores generades pel pas del corrent d’aigua per les canonades per identificar-ne les que podrien indicar que hi ha una fuita. És una feina que permet detectar els punts on es perd aigua amb força precisió.
Cap xarxa d’aigua potable, per molt ben dissenyada i cuidada que estigui, no té una eficiència del 100%. En el cas d’Andorra la Vella, les fuites no són una conseqüència del mal estat del conjunt de les instal·lacions, sinó que entren dins de la normalitat, segons remarca Astrié. Alguns dels factors que poden malmetre les canalitzacions i, amb el temps, arribar a provocar fuites són les unions de trams de tubs, que són per definició la baula feble de la xarxa, i les càrregues de trànsit a la carretera.
La prioritat del comú és optimitzar al màxim l’eficiència de la xarxa actual abans d’anar a buscar noves captacions d’aigua per donar resposta a la demanda creixent.
COMPTADORS DIGITALS EN DIVERSOS TRAMS
El comú adjudicarà en les properes setmanes la primera fase de la sectorització de la xarxa. El projecte, que s’implementarà entre aquest any i el que ve, consistirà en la instal·lació de comptadors en diversos trams de la xarxa. Els aparells enviaran al despatx central del departament del comú encarregat de la gestió de l’aigua informació detallada i actualitzada sobre l’estat de la xarxa. Així, quan els ginys indiquin que hi ha hagut un increment de pressió o un decreixement del cabal, voldrà dir que hi ha una fuita i s’hi podrà intervenir immediatament. El projecte tindrà un cost total d’uns 900.000 euros.