Petició al Govern per ampliar el topall d'exportació de matèria orgànica
Els comuns es faran càrrec per primera vegada de la recollida d’aquest residu
Els comuns faran una petició al Govern per estudiar si és possible ampliar el topall de tones de matèria orgànica que s’exporten. El límit és de 1.500 tones anuals. Les administracions locals, a més, convocaran properament un concurs per adjudicar la gestió d’aquest residu, que recullen de manera separada Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany, i només entre els grans productors –és a dir, les empreses amb un volum de consum important, i no pas les llars.
La recollida de la matèria orgànica es va posar en marxa el 2017 i, fins ara, és el Govern qui l’ha gestionat, tot i que la competència és de l’ens que administra cada parròquia. A la reunió de cònsols celebrada ahir al matí a l’edifici administratiu del comú de Sant Julià de Lòria, els mandataris van acordar habilitar Andorra la Vella per elaborar i publicar al BOPA el plec de bases del concurs de la nova concessió del servei. “Ens en fem càrrec nosaltres vist que la competència de la recollida de residus és nostra”, va assenyalar la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, en la roda de premsa posterior a la reunió.
Tot i que no es preveu que més comuns participin a curt termini en la recollida de la matèria orgànica i que el sistema s’estengui als petits productors, els comuns treballen amb la perspectiva que en el futur la resta d’administracions s’hi puguin sumar.
A la reunió d’ahir els cònsols van rebre la visita de dos responsables de l’Unicef. Els mandataris van reiterar el compromís ferm dels comuns de continuar treballant per fer unes parròquies amigues de la infància i col·laborar en altres projectes.
D’altra banda, Gili i Majoral també van informar que una delegació del Consell d’Europa farà una visita a Andorra el mes de setembre vinent per fer el seguiment de l’estat de l’aplicació de la Carta europea de l’autonomia local.
IMPLICACIÓ DE L'EXECUTIU EN LA BIOMASSA
Els comuns mantindran una reunió amb l’executiu per estudiar quines mesures es poden prendre conjuntament per fer viable l’explotació dels recursos forestals com a combustible de biomassa. Les corporacions van encarregar un estudi a l’empresa Silvagrina sobre la viabilitat de l’extracció de biomassa dels boscos del país. L’informe va concloure que el projecte seria deficitari amb la demanda actual. Aquest problema es podria solucionar si els comuns invertissin en calderes que consumeixen biomassa, va apuntar el cònsol major lauredià, Josep Majoral.