Forné es manté a la majoria com a conseller “discordant”
Descarta la possibilitat de convertir-se en no adscrit perquè quedaria fora de les comissions i de
les reunions de la junta
Guillem Forné, conseller de Cultura del comú de la Massana que s’havia distanciat de la majoria de Ciutadans Compromesos i que també havia deixat la militància d’Acció, ha pactat amb la cònsol la Massana, Olga Molné, i el seu equip, que seguirà formant part de l’equip de govern i de la majoria sota la fórmula de conseller “de la veu discordant”.
Després de setmanes de converses i de dos informes jurídics sobre el seu cas particular, s’ha adoptat aquest model inèdit que demostra una falta de regulació dels comuns. Forné s’havia reunit amb la cònsol per fer-li saber el distenciament amb la majoria i amb CC i que volia convertir-se en conseller comunal no adscrit, una figura que ja és habitual al Consell General. D’aquesta manera, l’exmilitant d’Acció seguia vinculat a la gestió comunal mentre paral·lelament es prepara una alternativa per concórrer a les properes eleccions comunals “i donar als ciutadans l’oportunitat de triar, al contrari del que va passar el 2019”, va remarcar ahir Forné.
Un primer informe de la corporació va descartar passar a l’oposició. “Se’m diu que per la interpretació del reglament de funcionament intern no és possible perquè farien falta dos grups comunals, i no es pot estructurar un grup mixt perquè són necessaris un mínim de dos consellers”, va precisar el conseller massanenc. Segons el mateix document, també està vetada la figura de conseller no adscrit. Forné va descartar l’opció d’abandonar el comú “perquè vull seguir fent la feina que ens marca el programa electoral i la gestió cultural, sempre des de la visió crítica i el meu desacord amb algunes de les decisions, especialment en matèria urbanística”.
Davant aquesta situació d’estancament, un segon informe admet l’alternativa de convertir-se en conseller no adscrit per analogia amb el Consell General, però Forné quedaria fora de les comissions i de les reunions de les juntes de govern i només podria assistir a la sessió de comú de cada mes. A banda, se li van proposar dues altres possibilitats: marxar del comú o mantenir-se dins de l’actual grup de la majoria com a veu discordant, fet que li permet seguir les comissions i la feina diària “i alhora fer d’oposició des de dins”.
Forné admet que sembla una fórmula estranya, i defensa que “marxant quedava aïllat, a banda que el meu substitut és també del meu col·lectiu i no se solucionarà la problemàtica”. I remarca que ho fa “per coherència”, en una clara al·lusió a Carles Naudi, per defensar el que vam proposar als electors en el nostre programa electoral. “No faré cap altra oposició que la que hi ha al programa”, va aclarir.