DIARI TV - 'PARLEM-NE'

El futur centre sanitari d'Ordino tindrà un centenar de places

El comú convocarà “de manera imminent” el concurs per adjudicar la construcció i gestió de l’equipamentS

El cònsol major d'Ordino, Josep Àngel Mortés, ahir a l'estudi de Diari TV.Fernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

El futur centre sociosanitari per a la tercera edat d’Ordino disposarà d’un centenar de places. Ho va revelar ahir el cònsol major, Josep Àngel Mortés, en declaracions al programa Parlem-ne, de Diari TV. El mandatari va apuntar, a més, que el comú convocarà “de manera imminent” el concurs per adjudicar la concessió de la construcció i gestió de l’equipament. “Si pot ser, publicarem el plec de bases abans de l’estiu”, va afirmar Mortés. El plec de bases, per tant, es podria sotmetre a votació en consell de comú en les properes setmanes.

L’edifici es construiria als terrenys de propietat comunal –la corporació els va adquirir gràcies a la cessió obligatòria– situats al darrere del centre de segona ensenyança de la parròquia. A la planta del subsol, el comú hi construirà un aparcament públic. L’equipament donarà servei als veïns de la carretera del coll d’Ordino, la “zona de creixement natural” del poble.

Un dels motius que han convençut Mortés de tirar endavant en aquest moment el centre sociosanitari és l’interès que hi ha demostrat “més d’un privat”. L’equipament, va assegurar el cònsol major, és “molt necessari no només per a la parròquia, sinó per al conjunt del país”, ja que la ràtio d’instal·lacions d’aquest tipus per habitant “se situa per sota del mínim que marca l’Organització Mundial de la Salut”.

La proposta de construir un centre sociosanitari a Ordino fa anys que està sobre la taula del comú. L’agost de l’any passat, segons va poder saber aleshores el Diari, va estar a punt d’aprovar-se el plec de bases en sessió de consell de comú, però la majoria finalment va ajornar la sessió perquè encara tenia dubtes sobre alguns dels detalls del plec de bases.

Una de les empreses que han mostrat interès a invertir en el centre sociosanitari és el grup espanyol Avintia. Inicialment, s’havia suggerit d’instal·lar l’equipament a l’edifici de l’antic hotel Casamanya, opció que va descartar-se arran de l’acord entre el Govern i el quart d’Ordino per ubicar-hi el ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia.

HA DE SER UN DEMÒCRATA

Les majories comunals encaren els últims mesos de mandat abans de les eleccions del desembre. Mortés estaria “disposat a continuar” al capdavant del comú perquè li agrada molt la feina, però la llei no permet encadenar més d’una reelecció. “Ser cònsol és molt agraït per la proximitat amb la gent”, va afirmar.

Qui hauria de liderar una llista continuista després dels consolats de Mortés? L’encara cònsol major ho té clar. El número u de la llista ha de ser taronja, també en cas que Demòcrates tornés a aliar-se amb altres forces polítiques –ara governa, cal recordar-ho, amb el suport de Liberals i Progressistes-SDP–. “El candidat no pot ser una persona que no sigui demòcrata”, va recalcar Mortés.

Si Demòcrates pactés de nou amb Liberals, com va fer quatre anys enrere, aquesta exigència impediria a l’actual cònsol menor, Eva Choy, encapçalar la llista per a les comunals. “Té les capacitats per ser cònsol major, però és liberal, i la persona que ha d’estar al capdavant de la llista ha de ser demòcrata”, va reiterar Mortés.

El mandatari està convençut que els resultats de les darreres eleccions generals, amb una majoria absoluta demòcrata, avalen aquest posicionament. Tot i això, Mortés assegura que aquests canvis no han interferit en el funcionament del comú i en la relació entre els cònsols: “Ens entenem bé i continuem treballant com sempre.”

CANVIS EN LES TRANSFERÈNCIES

Mortés és partidari de fer canvis en el sistema de transferències del Govern als comuns per adaptar-lo millor “a la idiosincràsia de cada parròquia”. Actualment, assenyala el cònsol major, només es tenen en compte els criteris de població i territori per repartir els diners entre les administracions, fet que perjudica Ordino. Mortés seria partidari d’introduir altres factors en l’equació, com ara l’estructura econòmica i les necessitats de finançament específiques de cada parròquia.

tracking